Hlavní obsah

Nemám slov, styděl se trenér Černé Hory za běsnící fanoušky

Podgorica

Jedním slovem ostuda. Kvalifikační utkání o EURO 2016 mezi Černou Horou a Ruskem v Podgorici bylo v důsledku řádění domácích fanoušků za stavu 0:0 přerušeno. Světlice nejprve popálila hostujícího gólmana Akinfejeva, ve druhém poločase po dalším podobném incidentu rozhodčím došla trpělivost. Rusové zuřili, Černohorci se káli a bědovali nad významnou ztrátou.

Foto: Stevo Vasiljevic, Reuters

Kouč Černé Hory Branko Brnovič (vpravo) a trenér Rusů Fabio Capello.

Článek
Fotogalerie

Světlice, která zasáhla brankář Akinfejeva, přerušila zápas v Černé Hoře.

Konflikt mezi hráči Černé Hory a Ruska, předcházející předčasnému ukončení zápasu.

„Omlouvám se ruským hráčům a vedení týmu za všechno, co se stalo. Nepřekvapuje mě, že zápas byl po druhém incidentu přerušen," říkal černohorský trenér Branko Brnovič po zápase.

Kvalifikační zápas o ME 2016 byl neplánovaně zastaven už v první minutě, když ruského brankáře Akinfejeva do krku zasáhla světlice. O 20 minut později utkání pokračovalo, klid však nenastal – atmosféra nadále houstla.

„Moji hráči jsou rozrušení. Všichni jsou skoupí na slovo, ani já nevím, co bych po tomhle všem řekl," pokračoval kouč kajícně.

V 66. minutě sudí za stavu 0:0 nařídil spornou penaltu pro Rusy. Roman Širokov sice pokutový kop neproměnil, černohorští příznivci ale s pomocí pyrotechniky opět začali vytvářet malé peklo.

Když se jeden z ruských fotbalistů vydal po penaltě za hranici hřiště pro balón, byl zasažen další pyrotechnikou. Bez zbytečného prodlení chtěli pak Rusové hřiště opustit, Černohorci se je však snažili přesvědčit, aby zůstali a utkání dohráli. Rozhodčí o pár chvil později utkání odpískali definitivně.

Ruský brankář Igor Akinfejev podle týmového lékaře utrpěl otřes mozku a má drobné popáleniny na krku. S týmem ale po vyšetření odletěl do Moskvy.

Ke střetům mezi fanoušky obou táborů docházelo údajně před i po zápase.

Černohorcům se ME vzdálilo na kilometry

„Teď už nemáme šanci se kvalifikovat na šampionát, navíc budeme jistě čelit také omezení vstupu fanoušků na stadión," tušil kouč Černé Hory. Nejpravděpodobnějším rozuzlením se zatím jeví kontumace 3:0 ve prospěch Ruska. „Prezident naší fotbalové asociace Dejan Savičevič má však u UEFA velmi dobrou reputaci, my se zatím musíme snažit dostat zpět na koleje," dodal Brnovič s nadějí v lepší zítřky. Rusové ale po utkání zuřili, a právem.

„V první řadě vůbec nechápeme, jak mohl zápas pokračovat po zranění Akinfejeva, který je jedním z našich nejdůležitějších hráčů. Mohlo to mít přímý vliv na výsledek utkání," tlumočil rozezlení ruské fotbalové asociace tiskový mluvčí. Rusové podali protest proti tomu, že UEFA neukončila kvalifikační zápas v Černé Hoře hned po napadení brankáře Igora Akinfejeva.

„Bylo nám řečeno, abychom pokračovali, tak jsme museli," odhalil trenér Ruska Fabio Capello. „Rozhodnutí zápas ukončit po druhém přerušení bylo správné," dodal Ital lakonicky.

Černá Hora je po čtyřech odehraných zápasech v šestičlenné kvalifikační skupině čtvrtá. Na druhé Švédsko ztrácí čtyři body. Třetí Rusko zaostává za Seveřany o bod.

Reklama

Související témata: