Hlavní obsah

Zlatan vyhrožoval, že teď začne válka. To k němu patří, smál se Sivok

Pavel Dosadil (Stockholm)Sport.cz

V českém výběru si zasloužil absolutorium. Oslavenec Tomáš Vaclík to byl, kdo Vrbův tým ve stockholmské přípravě podržel. A hned několikrát, neboť Švédům zmařil minimálně tři velké šance. Hned na začátku dokonce jejich obávanému kanonýrovi Ibrahimovicovi. Stoper Tomáš Sivok se dokonce se slavným šutérem dostal do křížku.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédský útočník Zlatan Ibrahimovic (zcela vlevo) bojuje o míč s českými obránci Theodorem Gebre Selassiem a Tomášem Sivokem (vpravo).

Článek

„Bylo důležité, že jsme hned v úvodu neinkasovali. Udělali jsme chybu v rozehrávce, ale Zlatanovi míč naštěstí odskočil a já tušil, jak bude střílet. Proto jsem čekal do poslední chvíle a on mě trefil do kolena," glosoval Vaclík moment, po němž mohli jít domácí do vedení.

Nešli, trefa Berga přišla o pár minut později. „Škoda, chtěli jsme bránit od půlící čáry a vyrážet do protiútoků. Naštěstí se nám podařilo vyrovnat, i když nevím, zda mně sudí gól připíšou. Centrovaný balón jsem neviděl, ale přesto jsem tam strčil hlavu a švédský obránce nohu," nebyl si jistý Matěj Vydra, zda mu branka bude skutečně patřit.

Podstatné ovšem bylo, že do švédské brány padla a český tým uhrál v druhé březnové přípravě remízu.

„Byl to těžký test a pro nás určitě přijatelný výsledek. Špatný nebyl výkon našeho mužstva a snad ani můj," nechal se slyšet Vaclík slavící v den utkání sedmadvacáté narozeniny.

Zase jsme nechytili začátek, litoval kapitán

„Dva rozdílné zápasy s dvěma rozdílnými týmy, protože ve Stockholmu postavil trenér devět nových hráčů," připomínal kapitán mužstva Tomáš Sivok. „Nakonec jsme uhráli zaslouženou remízu, i když jsme zas nechytili začátek střetnutí a mohli brzy prohrávat o dva góly. I po mé chybě," hlásil se ke kiksu, jímž vybídl ke skórování Ibrahimovice, s nímž se pak v průběhu střetnutí dostal do křížku. Tak, že ho Ibra chytil pod krkem.

„Když jsem se do něho pustil, že napálil Krejčího loktem, začal vyhrožovat, že teď začne válka. Ale znám ho, to k němu prostě patří. Tentokrát se mu sice nechtělo moc běhat, ale i tak dokázal, že je velkým fotbalistou," usmíval se Sivok po naplnění devadesáti minut.

„Není to rozhodně špatný výsledek," kvitoval remízu i reprezentační kouč Pavel Vrba. „Přípravné zápasy se Skotskem a Švédskem mi ukázaly strašně moc. Na některých hráčích je patrné, že ve svých klubech dlouhodobě nenastupují a nehrají, jiní zase ve Stockholmu ukázali, že se o nominaci na EURO rvou. Tím mám na mysli Vaclíka, Pudila, Vydru, Daridu, slušný výkon podal i Brabec. Teď ale musíme čekat na návrat pěti šesti hráčů, kteří jsou zraněni a být trpěliví. U jednoho z nich až do konce sezóny," narážel na otazníky provázející návrat dirigenta české reprezentace Tomáše Rosického.

Vaclík slavil s plaketou

Nakonec to tedy byly vydařené 27. narozeniny. Brankář Tomáš Vaclík byl vyhlášen nejlepším hráčem českého týmu.

„Jako nejlepší hráč jsem dostal plaketu, určitě si ji někam schovám. Kluci nám se Suchošem zazpívali a dostali jsme dort. Smějí se nám, že jsme se hledali, až jsme se našli. Narozeniny ve stejný den, hrajeme za stejný klub i povahově jsme si hodně podobní," usmíval se gólman Basileje.

Reklama

Související témata: