Hlavní obsah

Naděje na zrušení trestů pro fotbalové korupčníky splaskla

PRAHA

Nejvyšší soud v Brně (NS) minulý týden odmítl dovolání dvou mužů odsouzených v kauze korupce v druholigovém fotbalovém klubu FC Vítkovice. Bývalý sudí Václav Zejda a někdejší funkcionář Vítkovic Radomír Hruboň se neúspěšně bránili proti podmínečným trestům a pokutám za korupci a ovlivňování některých zápasů.

Foto: PRÁVO/Aleš Honus

Zleva obžalovaní rozhodčí Václav Zejda a Jaroslav Gruber a bývalí funkcionáři Radomír Hruboň a Gustav Santarius.

Článek

„Mohu potvrdit vaše informace, že dovolání obou mužů bylo odmítnuto jako neopodstatněné. Další podrobnosti ale zatím sdělit nemohu, protože rozhodnutí nebylo odesláno účastníkům řízení,“ řekl Právu mluvčí NS Petr Knötig.

„Mám podobnou informaci, ale neznám detaily, protože mi to dosud nebylo doručeno,“ reagoval Zejdův advokát Karol Hrádela. Zejda dostal v kauze Vítkovice od ostravského krajského soudu loni v květnu sedmiměsíční podmínku s dvouletou zkušební dobou a pokutu 130 tisíc korun. Hruboň odešel od soudu s šestiměsíční podmínkou a pokutou 150 tisíc.

Úplatkem i prostitutka

Kromě nich byli v případu potrestáni šestiměsíčními podmínkami a pokutami také další sudí Jaroslav Gruber a manažer SFC Opava Gustav Santarius. Ti však dovolání nepodali.

Rozhodčí Zejda dostal trest za to, že v roce 2004 přijal nejen úplatek 200 tisíc korun, ale využil i nabídky sexu s prostitutkou v horském hotelu v Beskydech, který shodou okolností patří dalšímu a v jiné kauze už dříve potrestanému rozhodčímu Lubomíru Pučkovi. Dámskou společnici Zejdovi zprostředkoval Santarius za slib ovlivnění zápasu mezi prvoligovými celky SFC Opava a Sigma Olomouc. Hruboň zase nabízel v roce 2004 sudímu Gruberovi 100 tisíc za vítězství Vítkovic v Mostě a Zejdovi 50 tisíc, pokud Vítkovice porazí Drnovice.

Kauza Vítkovice je další v pořadí po případu kolem Viktorie Žižkov a jejího bývalého ředitele Ivana Horníka, kdy Nejvyšší soud dovolání odsouzených odmítl. Celkem tak NS podle informací Práva učinil už u 15 bývalých fotbalových rozhodčích nebo funkcionářů. Na stole zůstává soudcům NS ještě poslední z korupčních kauz, která se týká někdejšího klubu 1. FC Synot ze Starého Města u Uherského Hradiště.

Reklama