Hlavní obsah

Vše při starém! Šéfem FIFA je znovu Blatter, Alí bin Husajn před druhým kolem odstoupil

Aktualizováno

Ani korupční skandál těsně před volbou prezidenta FIFA nic nezměnil. Svůj post obhájil 79letý Sepp Blatter, jenž je ve funkci od roku 1998. První kolo volby sice nového prezidenta nepřineslo, protože Blatterovi chybělo k dvoutřetinové většině sedm hlasů, druhé kolo se ale nakonec nekonalo. Už před ním totiž protikandidát, jordánský princ Alí bin Husajn, odstoupil.

Foto: Patrick B. Kraemer, ČTK/AP

President FIFA Sepp Blatter (vlevo) na kongresu Mezinárodní fotbalové federace, kde obhájil svůj mandát.

Článek

"Nejsem bezchybný, ale to není nikdo. Děkuji, že jste se mě rozhodli přijmout na další čtyři roky. Budu kormidlovat tuto loď jménem FIFA a společně ji dovedeme zpět do přístavu," prohlásil Blatter v děkovné řeči, při které na něm byla znát výrazná úleva a velká radost. Ze sálu se při jeho jmenování ozýval pískot.

V prvním kole volby byly ke zvolení potřeba dvě třetiny z 209 hlasů. Blatterovi chybělo jen sedm hlasů. Ve 2. kole by mu už stačila nadpoloviční většina, kterou v 1. kole jasně měl. Alí bin Husajn se proto rozhodl volební proces neprotahovat a z boje odstoupil. Stejně se v roce 1998 zachoval Lennart Johansson, který v prvním kole s Blatterem prohrál 80:111.

"Děkuji za podporu všem, který měli odvahu mi dát hlas, ale odstupuji z boje. Přeji vám hodně štěstí do budoucna," řekl Husajn.

Pelta měl podpořit prince

Blattera čeká už páté funkční období. V něm se bude muset vypořádat především se silnou kritikou, která výrazně zesílila po středečním zatčení sedmi představitelů FIFA kvůli podezření z korupce. I vysoce postavení politici Blatterovi vytýkají, že má na skandálu jako šéf FIFA svůj podíl.

Nejvíce se proti Blatterovi staví Evropa, která jako jediná z konfederací stála jednotně za jeho konkurentem. Od asociací z ostatních kontinentů měl ale jordánský princ malou podporu. Veřejně se k němu hlásily jen USA, Kanada, Austrálie a Nový Zéland. Podpořit Husajna měla podle dohody s UEFA i Fotbalová asociace ČR, za kterou hlasoval předseda Miroslav Pelta.

Podle něj středeční zatýkání funkcionářů paradoxně Blatterovi pomohlo, protože delegáti kvůli podezřelému načasování mohli dojít k závěru, že mělo jít o záměr Blattera před volbou poškodit. "Problém byl v tom, že načasování zatýkání zapůsobilo spíše negativně. Co jsem se bavil s delegáty, to načasování jim bylo podezřelé. Husajnovi to tedy možná spíše uškodilo, než pomohlo," řekl Pelta České televizi.

"Nyní je třeba od zítřka začít pracovat na volbách za čtyři roky, kam musí UEFA postavit silného kandidáta," uvedl Pelta.

Šéf Evropské fotbalové unie Michel Platini ve čtvrtek prohlásil, že pokud bude znovu zvolen Blatter, UEFA se 6. června sejde a bude jednat o svém dalším postoji k FIFA. Nevyloučil možnost, že by Evropa bojkotovala soutěže FIFA včetně mistrovství světa v roce 2018 v Rusku.

Je správné, že prezidentem FIFA se znovu stal Sepp Blatter?
Ano
9,9 %
Ne
90,1 %
Celkem hlasovalo 12907 čtenářů.

Reklama