Hlavní obsah

Slovenský unikát! Parní mašinka supí u čáry, hráči klidně kopou dál

Čierny Balog

Na co dýmovnice. Slovenský klub Tatran Čierny Balog má pyroefekty na fotbalovém stadiónu zařízené i bez nich. Stačí, když projede vlak tažený parní lokomotivou po úzkorozchodné trati, která vede mezi tribunou a hřištěm!

Lokomotiva na stadiónu V Čiernom Balogu

 
Článek
Fotogalerie

V Evropě jsou z videa, které zachycuje slovenskou fotbalově-železniční pozoruhodnost, snad víc na větvi než z postupu našich sousedů na ME. Tohle se opravdu hned tak nevidí...

Čierny Balog, obec ve Slovenském rudohoří kousek od Brezna, je známá fanouškům drážních kuriozit a tahle se výrazně promítá i do místního fotbalu.

Lesní Čiernohronská železnice je sama o sobě mimořádný unikát, dokonce národní kulturní památka. Proběhl o ni velký boj. V 80. letech byl její provoz ukončen. Vše, co s ním bylo spojeno, bylo určeno do šrotu. Brigádníci však s nadšením bojovali o obnovení alespoň části úzkokolejky. Úspěšně. A do budoucna možná bude jezdit i do nedalekého Osrblí, kde je známý biatlonový areál, když už má být řeč o sportu.

Zážitek pro fotbalové fanoušky

Mimořádnost ale nabízí už teď pro fotbalisty Čierneho Balogu. Diváci na tribuně přikryté jen větvemi stromů mají ve chvíli průjezdu soupravy jedinečný zážitek.

Hráče už to ale nijak z míry nevyvede. Vlak neberou na vědomí a pokračují v akci. Nesvůj z rachotícího kolosu za zády by mohl být snad jen asistent rozhodčího.

Jednu větší chybu to ale přece jen má. Parovláček nejezdí zase až tak často, pravidelný jízdní řád úzkokolejky existuje jen pro prázdninový čas, jinak turisté mohou spoléhat pouze na mimořádné jízdy. Na kouřové efekty se tedy nedá spoléhat.

Ale i tak je to jedinečné. Ve světě něco podobného k vidění asi nikde nebude. I když... V Dublinu mají vlakovou zastávku přímo v útrobách tribuny supermoderního Aviva Stadium. Diváky souprava vyplivne přímo u pokladen. Ale kouzlo parní železnice je přece jen jedinečné!

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň