Hlavní obsah

VIDEO: V reprezentaci skončili kouč Rada, realizační tým i flamendři

Výkonný výbor Českomoravského fotbalového svazu na svém středečním zasedání odvolal trenéra reprezentace Petra Radu. Spolu s koučem končí u národního týmu také celý realizační tým a šest fotbalistů, kteří se po utkání se Slovenskem zúčastnili večírku v restauraci. Ještě před rozhodnutím výkonného výboru (VV) na funkci vedoucího reprezentace rezignoval Karel Poborský.

Článek

Rada přijel služebním vozem ke strahovskému sídlu brzy ráno, zaparkoval pro jistotu na Stadionu přátelství, vešel na bodyguardy střežený sekretariát zadním vchodem a po jednání výkonného výboru ho také zadním vchodem opustil. Na oficiální tiskovou konferenci nepřišel.

"Trenér Rada byl mnou pozván, aby šel na tiskovou konmferenci, ale řekl, že nepovažuje za nutné, aby mezi novináře chodil," vysvětlil svazový předseda Pavel Mokrý. "Já ho prosil dvakrát. Dvakrát odmítl a řekl, že si promluví s novináři sám. Myslím, že si měl svou odpovědnost dobře zaplaceného trenéra nést až do konce," doplnil člen VV Jiří Kubíček.

Průběh jednání vysvětlil novinářům předseda Mokrý. „O všech návrzích se hlasovalo, Rada nebyl odvolán, byla uzavřena dohoda, že k dnešnímu dni končí. Realizační tým byl odvolán. Důvodem jsou neuspokojivé výsledky národního mužstva, zejména v posledních dvou utkáních, ale také výkon, kterým se mužstvo prezentovalo, a odpovědnost za to, co se stalo po skončení srazu,“ uvedl hlavní důvody Radova konce Mokrý.

U rozhodnutí výkonného výboru byl přítomen také vedoucí družstva Karel Poborský. Ten opustil jednání výkonného výboru jako první a přítomným novinářům oznámil, že rezignoval na funkci vedoucího reprezentace.

"Když jsem byl ještě za manažera Košťála jmenován technickým vedoucím mužstva, neměl jsem žádné pravomoce a tak to vlastně zůstalo i po nástupu trenéra Rady. Můj hlas byl pouze poradní. Však také bylo všech dvanáct členů výkonného výboru šokováno, jak malé pravomoce jsem měl," uvedl Poborský. „Vědět to, tak jsem udělal humbuk dřív,“ uvedl jeden z členů fotbalové generality Jaroslav Starka.

Poborský byl překvapen Ujfalušiho rozhodnutím

Poborský také prohlásil, že jej nesmírně překvapilo rozhodnutí Tomáše Ujfalušiho o ukončení reprezentační kariéry. "Byl jsem rozhodnutím Ujfalušiho šokován, přece jenom je to kapitán mužstva, který nesl odpovědnost za výsledky na hřišti. Navíc se zúčastnil nešťastného posezení po Slovensku. Takže jeho rozhodnutí v tuto chvíli vzdát reprezentaci a zbavit se zodpovědnosti považuji za nedobré a nešťastné," nešetřil tvrdými slovy Poborský.

Nominace fotbalistů na kvalifikaci MS 2010 ve Slovinsku a se Slovenskem:
Brankáři: Petr Čech, Jaroslav Drobný, Martin Vaniak
Obránci: Zdeněk Grygera, Marek Jankulovski, Michal Kadlec, Zdeněk Pospěch, David Rozehnal, Tomáš Ujfaluši, Marek Suchý
Záložníci: David Jarolím, Radoslav Kováč, Jaroslav Plašil, Marek Matějovský, Radek Šírl, Jan Polák, Libor Sionko
Útočníci: Milan Baroš, Martin Fenin, Tomáš Necid, Václav Svěrkoš
Pozn.: Tučně jsou rozhodnutím výkonného výboru vyřazení hráči.

Poté zástupci výkonného výboru oznámili, že odvolali celý zbylý realizační tým a vyřadili z kádru všechny fotbalisty, kteří se zúčastnili večeře po nevydařeném utkání se Slovenskem. "Výkonný výbor vyřadil všech šest hříšníků, kteří se zúčastnili noční eskapády po prohře se Slovenskem," prohlásil příbramský boss Starka.

V reprezentačním dresu si tak již nezahrají Radoslav Kováč, Milan Baroš, Marek Matějovský, Martin Fenin, Václav Svěrkoš a také Tomáš Ujfaluši, který se však své reprezentační kariéry již vzdal sám od sebe. V čem byl rozdíl proti dva roky staré aféře po zápase s Německem? "Jiné je vše v tom, že to bylo opakované. Že se to stalo podruhé!" uvedl místopředseda Jaroslav Vacek.

Rozpuštěný realizační tým fotbalové reprezentace:
Hlavní trenérPetr Rada
AsistentiPavel Hapal, Luboš Přibyl, Jaroslav Šilhavý
Vedoucí týmuJaroslav Dudl
Kondiční trenérAleš Kaplan
LékařiMUDr. Jiří Fousek, MUDr. Petr Krejčí
KustodiRoman Vonášek, Jaroslav John
MaséřiEduard Poustka, Jiří Vít
FyzioterapeutPavel Kolář
Technický vedoucíKarel Poborský
Tiskový mluvčíLukáš Tuček

"Rozhodli jsme, že všech šest provinilců po jejich noční eskapádě po prohře se Slovenskem okamžitě vyřadíme z reprezentace. Otázkou druhou je, co udělá nový trenér, až se reprezentace ujme. Na něm bude, zda je do mužstva povolá či nikoli," řekl pro Sport.cz Starka.

O nástupci se možná rozhodne za tři týdny

Nový kouč národního celku zatím jmenován nebyl, do konce dubna má být výkonným výborem vypracována analýza. „O novém trenérovi reprezentace jsme nejednali, bude to ale každopádně věc pro výkonný výbor, který se sejde 28. dubna. Podle mého by nebylo dobré, abychom přátelský zápas řešili nějakým provizóriem. Trenéra bychom měli jmenovat, mým favoritem je Karel Jarolím, jehož práci sleduji dlouhodobě a oceňuji. Ale je tady také Straka, který by jako motivátor mohl na zbytek kvalifikace účinkovat,“ uvedl Starka.

Radovi se staly osudnými poslední dva zápasy kvalifikace MS 2010, po remíze ve Slovinsku prohráli čeští fotbalisté na Letné se Slováky 1:2. Výrazně si tak zkomplikovali situaci v kvalifikační skupině. Během osmi zápasů na lavičce reprezentace Rada dvakrát zvítězil, čtyřikrát remizoval a dvakrát prohrál. Národní celek v červnu čeká příprava proti Maltě, která se ale nemusí konat. „Smlouva s Maltou o utkání ještě není podepsaná. Dali jsme dohromady komisi, která udělá sondáž, jak situaci řešit. Když utkání s Maltou bude, jsme schopni ho důstojně sehrát,“ uvedl Vacek.

Program českých fotbalistů v závěru kvalifikace MS 2010
5. září: Slovensko - ČR, 9. září: ČR - San Marino, 10. října: ČR - Polsko, 14. října: ČR - Severní Irsko.

Reklama