Hlavní obsah

VIDEO: Bílek zvěstoval nominaci na EURO, s Pudilem se prý nepohádal

Praha
Aktualizováno

Překvapení se nekonalo a ani konat nemohlo. To totiž vypustil kouč národního týmu Michal Bílek do světa rázně a překvapivě brzy, neboť už v neděli večer po návratu ze soustředění v Rakousku oznámil, že mezi svými třiadvaceti vyvolenými pro evropský šampionát jednu změnu přece jen udělá. Plzeňský Vladimír Darida ho výkonem v přípravném zápase s Izraelem uchvátil natolik, že ho do kádru pro EURO 2012 zařadil, zatímco legionáře z italské Ceseny Daniela Pudila nechal doma. „Nešlo ale jen o Daridův výkon v inkriminovaném střetnutí,“ hájil svůj tah Bílek na tiskové konferenci, kdy nominaci stvrzoval.

Michal Bílek na tiskové konferenciVideo: Pavel Dosadil, Sport.cz

 
Článek

Zranění reprezentačního kapitána a dirigenta mužstva Tomáše Rosického zkomplikovalo trenérovi život, jasná věc. Jeho zdravotní stav se sice podle tvrzení lékaře národního týmu Petra Krejčího postupně zlepšuje, jenže v posledním přípravném duelu v pátek na Letné proti Maďarsku Rosický k dispozici těžko bude.

"Každým dnem je to lepší a lepší, dnes už jsem se dokonce zapojil do určité fáze tréninku, i do balónu už jsem si kopnul," liboval si Tomáš Rosický, ale na otázku, zda v pátek večer nastoupí, jen krčil rameny.

Trenér také... „Jde o generálku, v níž budeme chtít samozřejmě uspět, ale pro mě je podstatné, aby byl Tomáš v naprostém pořádku na  šampionátový zápas s Ruskem," reagoval trenér Michal Bílek.

Maďarsko posledním testem

Přitom pro trenéra jde o poslední test před nedělním odjezdem do polské Vratislavi, kde jeho tým sehraje všechny tři zápasy ve skupině. „Chtěl bych vyzkoušet sestavu, s níž počítám pro úvodní šampionátové střetnutí proti Rusku," potvrdil Michal Bílek.

Na Rosického se bude pochopitelně čekat do poslední možné chvíle, kdyby však přece jen nebyl k dispozici, objeví se na jeho místě zřejmě Daniel Kolář. „Je pro mě první alternativou," prohlásil kouč, už když ho do nominace povolával, zatímco libereckého Jiřího Štajnera ponechával doma, což pochopitelně vzbudilo vlnu vášní a diskusí.

Pudilovu reakci trenér chápe

Po rakouském soustředění se vzedmula druhá, protože i legionář z italské Ceseny Daniel Pudil nelibě nesl, že se do třiadvacetičlenného kádru pro šampionát nevešel a už podruhé z mužstva vypadl. Před čtyřmi lety proto, že si zlomil ruku, tentokrát ho vystrnadil Darida.

„Pochopitelně že každý hráč nese těžce, že se do mužstva nevejde. Jenže reglement UEFA nám povoluje pouze třiadvacet hráčů," diplomaticky reagoval na Pudilovu nevoli Bílek a popřel, že by mezi nimi došlo k ostřejší výměně názorů, nebo snad dokonce k hádce.

"K žádné hádce skutečně nedošlo. Pozval jsem si Pudila na pokoj, kde jsem mu oznámil, že na EURO nepojede a sdělil mu důvody, které mě k tomu vedou. Samo sebou že to pro něho byla nepříjemná zpráva, ale vzal ji na vědomí a odešel," dodával trenér, podle něhož vyřazeného Pudila limitovaly zdravotní problémy.

"Od začátku dubna marodil. Nebyl v optimální fyzické formě a jeho stav se zlepšil až v závěru italské ligy," prozradil důvody, které Pudilovi zvěstoval a přidával, že ani jemu se nemluvilo snadno.

Darida na soupisce figuruje

Náhradník Darida je pro něho alternativou pro případ, že by Rosický nemohl nastoupit, anebo kdyby bylo zapotřebí zareagovat na průběh a vývoj střetnutí. Proto také plzeňský mladík figuruje na soupisce, která v pravé poledne putovala do sídla UEFA ve švýcarském Nyonu.

„Daridova nominace ovšem není jen o půlhodině v přípravném zápase s Izraelem. Sledoval jsem ho celé jaro, kdy v Plzni podával velmi dobré výkony jak v lize, tak i třeba v pohárové konfrontaci se Schalke. Je pohyblivý, nabízí se, chce hrát, dovede přihrát i vystřelit. A hlavně netrpí žádným respektem či trémou, což v Rakousku potvrdil," zdůvodňoval rošádu, k níž došlo na poslední chvíli.

Šampionátová sestava je jasná

Další překvapení už se samozřejmě nekonalo, neboť o složení kádru měl Bílek jasno už před odjezdem na soustředění. Sestavu pro šampionát v hlavě také má, ale nahlas ji zatím vyslovovat nechce.

V případě Rosického uzdravení však bude totožná s tou, v níž jeho tým absolvoval baráž i třeba únorové přátelské střetnutí v Irsku. Měla by tedy mít následující podobu: Čech - Gebre Selassie, Sivok, R. Hubník, M. Kadlec -  Rezek, Plašil, Rosický, Jiráček, Pilař - Baroš.

Bílkův sen: Němci ve čtvrtfinále

Pochopitelně že před šampionátem, do něhož vstoupí česká reprezentace příští pátek 8. června zápasem s Ruskem, meditoval Bílek i o ambicích a nadějích svého týmu. „Skupina je nesmírně vyrovnaná, takže těžko vynášet soudy. Rozhodovat budou maličkost, třeba jedna proměněná šance, jedna chyba, jedna zužitkovaná standardka. Mírným favoritem je sice Rusko, které může skončit první, stejně jako poslední," hodnotil trenér konstelaci a rozložení ve skupině.

„Samo sebou, že chceme skončit na jednom z prvních dvou míst a postoupit do čtvrtfinále," dodával. Už před časem prozradil dokonce i svůj sen, s kým by se v něm chtěl potkat. „Toužil bych narazit na sebevědomé a silné Němce a skolit je," pravil odvážně.

Nominace české fotbalové reprezentace na EURO 2012

PostJméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
BrankářiPetr ČechChelsea890
Jaroslav DrobnýHamburk60
Jan LaštůvkaDněpropetrovsk10
ObránciFrantišek RajtoralPlzeň20
Tomáš SivokBesiktas253
Theodor Gebre SelassieLiberec90
Roman HubníkHertha Berlín212
Michal KadlecLeverkusen337
Marek SuchýSpartak Moskva40
David LimberskýPlzeň80
ZáložníciPetr JiráčekWolfsburg71
Tomáš RosickýArsenal8520
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck420
Daniel KolářPlzeň101
Jaroslav PlašilBordeaux706
Jan RezekFamagusta123
Václav PilařPlzeň81
Milan PetrželaPlzeň100
Vladimír DaridaPlzeň10
ÚtočníciMilan BarošGalatasaray8841
David LafataJablonec173
Tomáš NecidCSKA Moskva267
Tomáš PekhartNorimberk90

Reklama

Související témata: