Hlavní obsah

Tahanice kolem Vydry a spol. nekončí. Ani trenér neví, jak bude tým na domácí EURO vypadat

Praha

Tvrdí, že ho žádná noční můra nepronásleduje, ale kdo ví, jak trenérovi fotbalové jedenadvacítky Jakubu Dovalilovi před kvapem se blížícím evropským šampionátem po těle a hlavně pak na duši doopravdy je. S manažerem reprezentace Jaroslavem Šeterlem se sice navzájem ujišťují, že postaví z českých mladíků ten nejsilnější tým, jenže kdo ví, jaký výběr dají nakonec dohromady. Není totiž vůbec jisté, zda nováček Premier League Watford uvolní Vydru a zda Sparta bude svolná, aby se v konečné nominaci objevili Kadeřábek, Krejčí, o Kadlecovi nemluvě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér reprezentace do 21 let Jakub Dovalil (vpravo), asistent Jan Suchopárek (uprostřed) a trenér brankářů Petr Kouba.

Článek

Zachovává ledově chladnou tvář. Ale jak jinak by se kouč jedenadvacítky také měl tvářit?! Evropský šampionát této věkové kategorie se hraje poprvé a zřejmě naposledy v tuzemsku, od něho se očekává úspěch.

Když ne medaile, pak alespoň účast v semifinále, z čehož by se rekrutovaly letenky na fotbalový turnaj do olympijského Ria v příštím roce.

Prostě přerostli svou kategorii, uznává trenér

„Jako trenér musím být připraven na všechno, což znamená zahnat černé myšlenky a myslet pozitivně. A pozitivní vnímání reality přenést i na hráče. S podporou fanoušků se nám může podařit stanovený cíl naplnit," nabízí Dovalil pohled na momentální rozpoložení svého nitra.

Nepopírá, že zmiňovanou čtveřici Kadeřábek, Kadlec, Krejčí, Vydra by moc a moc potřeboval. A nic na tom nemění, že třeba Kadlec nesmí vzhledem ke karetnímu trestu v úvodním šampionátovém duelu proti Dánsku nastoupit.

„Jsou to hráči, kteří přerostli svou věkovou kategorii a už jsou stabilními členy áčka. A k nám by si tudíž odskočili na výpomoc," smířlivě přijímá Dovalil fakt, že Vrbova první garnitura hrající v dalším díle kvalifikace o postup na EURO 2016 12. června na Islandu má pochopitelně ve všem přednost. O nominaci vůbec nemluvě.

Alespoň nějaká útěcha: Zájem mají

„Hráči z NHL jdou z letadla také rovnou na led," připomíná, že zmiňovanou čtveřici nepotřebuje prověřovat. Ani na rakouském soustředění, kam se jeho výběr chystá 1. června. Trenér napsal na seznam 27 hráčů, z nichž musí nejpozději 7. června čtyři škrtnout a konečnou nominaci nahlásit na UEFA.

A přitom doufat, že v ní zmiňovaná čtveřice bude nakonec figurovat. „Oni mají zájem na šampionátu startovat, to opakovaně potvrdili," kochá se Dovalil alespoň nějakou útěchou.

Zájem hráčů je ovšem jedna věc, stanovisko jejich klubů druhá. A zásadní. Problém je totiž v tom, že žádný z předpisů FIFA na mistrovství Evropy hráčů do 21 let nepamatuje, takže kluby nemají absolutně žádnou povinnost své fotbalisty pro tuto akci národním týmům uvolnit.

I Pelta už napsal do Anglie

A třeba Watford se předpisů striktně drží a jeho ochota uvolnit Vydru je de facto nulová.

„Angličané vypadají neústupně, ale nevzdáváme se. Zvláště teď, kdy se začal v celé záležitosti angažovat i předseda asociace Pelta, který napsal do Watfordu oficiální dopis s žádostí o Vydrovo uvolnění," živí v sobě i trenérovi naději reprezentační manažer Šeterle, který věří, že ani reakce Sparty na zveřejněnou nominaci se čtyřmi jejími hráči nebude negativní.

„Počkáme si na odezvu, ale nepředpokládám, že by byla dramatická. Věřím, že všechny kluby hráče uvolní. Pořádáme šampionát u nás doma, stál už mnoho finančních prostředků, a kdybychom nebyli schopni nominovat nejlepší hráče a postarat se o to, aby za reprezentaci hráli, byla by to naše první šampionátová prohra," doufá Šeterle ve vítězství rozumu.

Nominace reprezentace do 21 let na soustředění v Rakousku:
Brankáři
Tomáš KoubekHradec Králové13/0
Jiří PavlenkaOstrava5/0
Michal ReichlOlomouc1/0
Obránci
Jan BaránekPlzeň6/0
Jakub BrabecSparta10/0
Tomáš HolešHradec Králové9/0
Jakub JugasBrno8/0
Roman PolomDukla5/0
Matěj HanousekDukla11/1
Matěj HybšJihlava8/0
Tomáš KalasMiddlesbrough19/0
Pavel KadeřábekSparta4/0
Záložníci
Martin FrýdekLiberec7/0
David HouskaOlomouc12/0
Ladislav TakácsTeplice4/1
Lukáš MasopustJablonec7/0
Robert HrubýSlavia2/0
Ondřej PetrákNorimberk9/1
Tomáš PřikrylDukla9/1
Michal TrávníkSlovácko6/1
Jaromír ZmrhalSlavia15/1
Jan KlimentJihlava0/0
Ladislav KrejčíSparta6/0
Adam JánošJihlava8/0
Jiří SkalákMl.Boleslav14/1
Útočníci
Václav KadlecSparta13/7
Matěj VydraWatford4/0
Za jménem hráče klub, počet startů/gólů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články