Hlavní obsah

Trenér Sparty Lavička: Porážka s Baníkem nás před Zwolle nezlomí. Nesmí!

Aktualizováno

Touto dobou chtěli chystat rozhodující útok na Ligu mistrů, ale všechno je jinak. Fotbalistům Sparty zbylo jen play off Evropské ligy a v domácí soutěži navíc v pátek večer nečekaně podlehli Baníku 0:1, což je pro ně první domácí ligová porážka od 24. září 2012, kdy prohráli s Olomoucí. Trenér Vítězslav Lavička tak má před čtvrtečním zápasem ve Zwolle plnou hlavu starostí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Vítězslav Lavička má starosti.

Článek
Fotogalerie

Porážka s Baníkem je v úvodu sezóny další komplikací...

Po vyřazení v kvalifikaci Ligy mistrů jsme si potřebovali upevnit či spíše zvednout sebevědomí před cestou do Zwolle. To se nám proti Baníku nepovedlo. Věřím však, že nás to nezlomí. Nesmí - naopak!

A proč jste nedokázali Baník zdolat?

Porážka nás mrzí, ale hráčům za bojovnost a odvedenou práci nemám co vytknout. Chyb jsme se samozřejmě dopustili. Třeba před rychlým gólem, který byl pro celý zápas klíčový a určující. Nestává se nám moc často, abychom doma nedali ani gól, ale tentokrát jsme to tam nedokázali dotlačit.

Baníku jste přitom gól sami nabídli, Švejdík se při bránění skórujícího Greguše nevyznamenal.

Reakce obránců nebyla po ztrátě míče ve středu hřiště přesná. Očekával jsem, že Ondra bude reagovat jinak, nechal hráče vniknout do šestnáctky pod velkým úhlem vystřelit.

Holek je zraněný a stoperská dvojice Kováč - Švejdík má problémy. Není už na řadě mladý Brabec?

Mario nám chybí, ale nebudeme se na to vymlouvat. Kuba Brabec čeká na svou šanci, poctivě trénuje. Již po Malmö jsme zvažovali tuto změnu, nakonec jsme stopery ponechali. Případné změny v sestavě do dalších zápasů si ještě probereme na základě analýzy utkání s Baníkem.

Každopádně Váchu v záloze na čas nahradil Mareček.

Hlavním důvodem samozřejmě bylo, že se Lukáš Vácha dozvěděl výši trestu v evropských pohárech za vyloučení v Malmö. Od UEFA dostal stop na tři zápasy. Proto jsme se rozhodli zařadit do sestavy hráče, po němž s největší pravděpodobností sáhneme také ve Zwolle. Myslím, že Lukáš Mareček neodehrál špatný zápas.

Jinak se ovšem střídajícím hráčům nedaří oživit hru.

To si nemyslím. Měli přispět svou aktivitou. Třeba v Příbrami se hra zvedla příchodem Konatého. Také proti Baníku si během krátké chvilky na hřišti jednu šanci vytvořil - dobře chytající gólman Pavlenka ji ovšem zneškodnil.

Ve Zwolle vás čeká nezvyklý pohárový zápas na umělém trávníku. Budete na něm trénovat i v Praze?

Příprava je pochopitelně plánovaná s ohledem na povrch, na němž se tam bude hrát. Již doma jsou připravené tréninky na umělce, čeká nás i jeden oficiální předzápasový na místě.

Reklama

Související témata: