Hlavní obsah

Nekličkuj nám tady, slýchal Masopust od vlastních obránců. Na hvězdu si nikdy nehrál

Praha
Aktualizováno

Škodolibý osud. Každé poslední pondělí v měsíci se bývalí fotbalisté Dukly scházejí v klubovně na Julisce. A právě v tento den přišli o svého nejslavnějšího spoluhráče Josefa Masopusta, který zemřel v 84 letech po dlouhé nemoci. „Naposledy tady Pepík s námi seděl asi před čtyřmi měsíci. Pak už jsme za ním chodili aspoň do nemocnice,“ líčil Josef Vacenovský.

Stará garda internacionálů zavzpomínala na Josefa Masopusta.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Čerstvé květiny, zapálené svíčky a obraz připomínající slavného hráče. V pondělí v podvečer proběhla u sochy Josefa Masopusta neformální tryzna, které se zúčastnili také internacionálové Dukly. Na svého bývalého spoluhráče vzpomínali i v klubovně během svého tradičního setkání.

„Pepík byl na Julisce celý život jako doma, vždyť tady dole pod stadiónem bydlel. Ale bohužel, všichni jsme smrtelní," uvědomoval si Jiří Čadek.

Ačkoliv je Masopust jedním ze dvou českých držitelů Zlatého míče, na hvězdu si v kabině Dukly nikdy nehrál.

Přímý člověk s vůdcovskou povahou

„Já sem přišel jako kluk z Ratíškovic a hned mi nabídl tykání. A když jsem dostal nabídku z jednoho moravského klubu, přemluvil mě, abych v Dukle zůstal. Pomáhal mi i dál, právě díky Pepíkovu doporučení a jeho kontaktům v Belgii jsem se pak dostal do Lokerenu," s vděčností vzpomínal Josef Vacenovský, který později pro změnu dostal do belgického klubu své české nástupce včetně Jana Kollera.

„Byli jsme dobrá parta, to přináší výsledky. Každý musel něco umět a odevzdat mužstvu svůj díl. Když se Pepa moc vracel před vlastní branku, tak jsme ho hned vyháněli, ať si jde kličkovat radši dál a do bezpečné vzdálenosti," usmál se důrazný obránce Čadek.

„Pepík měl vůdcovskou povahu a díky dokonalému ovládání míče také velké fotbalové umění. Byl to taky přímý člověk, což dokazoval nejen na hřišti," vyzdvihl Vacenovský.

Reklama