Hlavní obsah

Plzeň - Liberec 2:1Plzeň přidala k mistrovskému titulu Superpohár a miliónovou prémii navrch

MinutaMin. Tým Hráč Akce
26. Hořava 1 : 0
32. Kolář 2 : 0
52. Bartošák 2 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

K mistrovskému titulu přidali fotbalisté Plzně na úvod nové sezóny další trofej a miliónovou prémii navrch. Podruhé v šestileté historii konfrontace mistra s vítězem domácího poháru totiž získali Superpohár. O výhře nad Libercem rozhodli už do přestávky, kdy ze vzduchu udeřili Hořava a Kolář. Severočeši po půli přežili další šance Viktorie, stav korigovali, ale na vyrovnání a případný penaltový rozstřel, díky němuž před pár týdny získali Český pohár, se už nezmohli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský útočník Jan Holenda (vpředu) si kryje míč před libereckým Lukášem Pokorným.

Článek
Fotogalerie

Půlhodina stačila a chaoticky bránící a v defenzívě si bezelstně počínající Liberec s neskonale nejistým Hroššem v bráně dostal dva rychlé góly. Sám se přitom na kloudnou akci nezmohl, takže Superpohár měl mít nového majitele už před přestávkou.

Plzeň sice žádný oslnivý fotbal nepředváděla, neboť i na ní byl patrný začátek sezóny a hlavně v defenzívě se objevovala řada chyb, nepřesnosti a váhavosti, ovšem její výkon na Severočechy bohatě postačoval. A protože dvakrát během šesti minut udeřila ze vzduchu, vytvořila si náskok, který ji měl uklidnit a k Superpoháru pohodlně dovést.

Dva údery ze vzduchu

Nejprve totiž po rohovém kopu Kovaříka dostal Hořava v liberecké šestnáctce čas a prostor, aby pohodlně hlavičkoval, poté Trpišovského svěřence ponechali Kolářovi úplnou dálnici, po níž si pohodlně naběhl až před Hrošša a jako letící snajpr skóroval podruhé. A to mohlo být s hosty ještě hůř, kdyby střela letní akvizice Kopice neskončila už po pěti minutách na tyči.

Dva údery sice vyburcovaly Severočechy postrádající hned několik hráčů, s nimiž nový kouč počítá do základní sestavy, alespoň trochu z panující letargie, jenže když Delarge sedm minut před přestávkou nepochodil ve vyložené šanci tváří v tvář Kozáčikovi, upadli do ní zase.

Trenér a Bartošák Severočechy probrali

Až důkladná trenérova promluva o půli pomohla. A hlavně pak 50. minuta, kdy liberecká obrana přežila jak střelu Kovaříka a následný závar v šestnáctce, tak i hlavičku Koláře. To už zřejmě mistrovská Viktoria plula na vlnách euforie a přesvědčení, že se jí nemůže nic stát, takže ze svého výkonu hodně ubrala.

Volný Bartošák ji ztrestal. Při jednom z rychlých výpadů se totiž vrhnul za balónem a připsal si na konto premiérový gól, jímž dal spoluhráčům přece jen naději.

Plzeň se vzniklé komplikaci dost divila a v její hře to skřípalo, takže Šural tísněný Procházkou měl na noze dokonce vyrovnání, ale v závěrečné čtvrthodině už Viktoria zase přeřadila na vyšší obrátky.

Kolářův oblouček ovšem bránu minul, bombu Kovaříka Hroššo vyrazil, střídající Petržela obrovskou příležitost zazdil a bránu překopnul, Rajtoralovu střelu liberecký gólman zlikvidoval.

Plzeň se tak gólu jistoty nedočkala, ale Superpohár a miliónovou prémii navrch po čtyřech letech zaslouženě získala.

Superpohár:
Viktoria Plzeň - Slovan Liberec 2:1 (2:0)
Branky: 26. Hořava, 32. Kolář - 52. Bartošák. Rozhodčí: Královec - Wilczek, Kordula. ŽK: Hubník - Pokorný, Švejdík. Diváci: 8116.
Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Hubník, Procházka, Limberský - Hořava, Hrošovský - Kopic, D. Kolář (90. Vaněk), Kovařík - Holenda. Trenér: M. Koubek.
Liberec: Hroššo - Mudra (82. Coufal), Švejdík, Pokorný, Fleišman - Pavelka, Folprecht - Delarge, Šural, Bartošák 87. Hadaščok) - Bakoš (77. Sus). Trenér: Trpišovský

Reklama

Související témata: