Hlavní obsah

Česko - Rusko 2:1Výhra nad Rusy přinesla po14 letech český triumf v evropské hokejové tour

Martin KézrPrávo
Aktualizováno

České mužstvo sice neobhájilo prvenství na brněnském turnaji, ale nedělní výhrou 2:1 nad Ruskem si zajistilo po 14 letech triumf v Euro Hockey Tour. Když kapitán Tomáš Plekanec přebíral vítěznou trofej, sklidil mohutný aplaus vyprodané Kajot Areny. O vítězství nad velkým rivalem rozhodly dva české góly v rozpětí 77 vteřin.

Foto: David W Cerny, Reuters

Petr Nedvěd oslavuje svůj gól proti Rusku do sítě brankáře Barulina se spoluhráčem Alešem Hemským.

Článek
Fotogalerie

Hned první třetina přinesla ďábelské tempo, oba gólmani museli předvést přes deset zásahů. Kovář při svém jubilejním desátém představení v reprezentační brance si hned v úvodu poradil s dělovkou Tarasenka a nepřišel si na něj ani s dorážkou Kuzněcov.

V přesilovce zasáhl také proti Širokovovi, jehož střelecký pokus z voleje vytěsnil lapačkou. Těsně před první cestou do kabin se pak Kovář hbitě přemístil při střele Zaripova, kterou s pomocí betonu zastavil.  Mezitím slibné české šance nevyužili Hemský ani Nedvěd, takže skóre zůstávalo 0:0.

Ve druhé části se národní tým ale daleko obtížněji dostával do útočného pásma, prohrával osobní souboje a stěží zachytával rychle ruské útoky. Od 24. minuty už navíc prohrával. „Udělal jsem tam špatnou nahrávku na Blaťáka a oni nám ujeli do přečíslení," litoval Tomáš Vincour. Do brejku vyrazil Ketov, obkroužil branku a než se Kovář stihl přesunout k druhé tyčce, rychle zasunul puk za čáru.

Čechy brzdila vyloučení

Český tým brzdila i častá vyloučení a měl štěstí, že Širokov poslal ránu z mezikruží do horní tyče. Přesto mohlo přijít vyrovnání. Jeden ze sedmi Jakubů na soupisce českého týmu pro brněnský turnaj, Nakládal skočil na led z trestné lavice, převzal přihrávku a najížděl sám na branku, jenže neuspěl. „Chtěl jsem střílet, viděl místo nad lapačkou, bohužel přesně v té chvíli mi skočil puk a rána šla vedle."

V čase 35:41 min na ledové ploše vznikla poměrně výrazná trhlina, kterou se organizátoři snažili opravit. Rozhodčí proto poslali oba týmy do šaten ještě před koncem druhého dějství a celý zbytek zápas se dohrál až po přestávce, která se ale protáhla na víc než dvacet minut.

Prasklý led předznamenal obrat

Pauza evidentně prospěla českému mužstvu. Během 77 vteřin se mu povedlo otočit skóre. Kašparovu přihrávku od mantinelu přistrčil Novotný k Petružálkovi, který se už pošesté v této sezóně gólově prosadil v českém dresu. Stejný počet branek měl vzápětí na kontě i čtyřicetiletý Petr Nedvěd, když Plekanec v přesilovce chytře poslal pas do brankoviště, kde Rusové neuhlídali nejstaršího hráče národního týmu.

Puk prošel Barulinovi mezi betony do sítě. Česko tak gólově potrestalo faul Šipačeva, jenž ještě předtím za stavu 1:1 pálil do tyčky. Při těsném vedení domácích se vyprodaná hala otřásala v základech, na ledě mezitím probíhala urputná bitva. Přiblížit její rozuzlení mohl Petružálek, jenže sám před Barulinem neuspěl. Národní tým cennou výhru nakonec uhlídal.

Kajotbet Hockey Games v Brně, turnaje Euro Hockey Tour:
Česko - Rusko 2:1on-line
Branky: 38. Petružálek, 39. Nedvěd – 23. Ketov, hlavní rozhodčí Laaksonen a Leppäalho (oba Fin.), vyloučení 6:8, využití 1:0, 7200 diváků, třetiny 0:0, 2:1, 0:0.
Česko: Jakub Kovář – Nakládal, Blaťák, Čáslava, Kutlák, Krajíček, Kindl, Němec – Frolík, Plekanec, Tenkrát – Hemský, Nedvěd, Vondrka – Petružálek, Novotný, Tlustý – Vincour, Koukal, Průcha – Kašpar.
Rusko: Barulin – Nikulin, Kornějev, Nikitin, Rjasenskij, Medvěděv, Denisov, Kalinin, Jemelin – Žerděv, Těreščenko, Kulemin – Tarasenko, Svitov, Širokov – Ketov, Šipačev, Zaripov – Kuzněcov, Burmistrov, Burdasov.
KajotBet Hockey Games
1. Finsko321/009:38
2. Česko320/109:77
3. Rusko310/025:63
4. Švédsko300/036:130
Euro Hockey Tour
1. Česko1252/1431:2920
2. Rusko1251/1524:2518
3. Finsko1251/1530:2518
4. Švédsko1250/1630:3616

Reklama