Hlavní obsah

Rusko - Česko 2:4Senzační víkend završen! Hokejisté po výhře nad Švédy porazili v Moskvě i sbornou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Vincour 0 : 1
23. Kartajev 1 : 1
26. Antipin 2 : 1
28. Kundrátek 2 : 2
35. Zaťovič 2 : 3
40. Jarůšek 2 : 4
Záznam online reportáže

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Skalp Ruska z jeho ledu si přidává do sbírky hokejová reprezentace, která se v moskevských zápasech Channel One Cupu prezentovala parádními výkony. Češi vyhráli v Moskvě nad domácím výběrem 4:2 a nakonec po dvou letech ovládli celý turnaj. Pomohla jim odpolední výhra Švédska nad Finy 2:1 po samostatných nájezdech.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Čeští hokejisté se radují ze vstřeleného gólu v zápase Channel One Cupu proti domácímu Rusku.

Článek
Fotogalerie

Národní tým začal podle not, s nimiž koncertoval o den dřív se Švédy. Už v šesté minutě Koukal vybojoval kotouč za brankou, předložil jej Vincourovi, který lehce tečovanou střelou překonal ruského brankáře. Vzápětí mohlo být ještě veseleji. Gulaš se snažil výpadem zpoza branky překvapit Murygina, který ale stihl srazit betony.

Českou pohodu umocnilo vzmaření první velké šance domácích, kteří oblékli nezvyklé modré dresy. Šipačov vjel mezi dva obránce, byl už tváří v tvář Furchovi, jenž ale zakročil svou širokou brankářskou holí a včas vypíchl ruskému centrovi puk.

Nebezpečnější zůstával Vůjtkův výběr. Když v přesilovce Kovář dorážel u tyčky po šanci Zaťoviče, Murygin natáhl beton a český kapitán už nedokázal kotouč protlačit do branky.

Přestřelka ve druhé třetině

Do druhé třetiny Rusové doslova vlétli a z první vážnější akce skórovali. Gusevovu přihrávku přizvedl ležící český obránce, jenže kotouč si ve vzduchu našel Kartjaev, který parádním baseballovým úderem ze vzduchu překonal Furcha. Rozhodčí ještě prozkoumali situaci na videu a vyrovnávací gól Rusů uznali.

O dvě minuty a 41 sekund už domácí tým vedl. Finští sudí bohužel přehlédli sekání Kovalčuka, který tím připravil Zaťoviče o hokejku a uvolněného prostoru využil Antipin, jenž střelou do růžku propálil nejen Furcha, ale také oba ležící obránce v brankovišti.

Zaplněný Ledový palác, který bude v květnu hostit i MS, byl v euforii. České mužstvo ale nedalo hlavu dolů. Gulaš si po krásném uvolnění stáhl kotouč a předložil ho do tandemu obránci Kundrátkovi, který se po přesné střele mohl radovat z prvního reprezentačního gólu při svém desátém vystoupení za Česko.

Skvělý Furch i vítězný obrat

Furch se za stavu 2:2 zaskvěl při šancích Zaripova a Prochorkina, na druhé straně Kempný po mohutném nápřahu trefil horní tyčku, brankovou konstrukci rozezvučela i Gulašova střela v přesilovce.

O chvíli později už ale při pokračujícím českém tlaku dokázal zužitkovat početní výhodu Zaťovič, který pohotově poslal puk s trochou štěstí do sítě odrazem přes rameno gólmana. Šestnáct vteřin před návratem hákujícího Radulova se tak povedl i český obrat skóre.

Furch pomohl udržet české akcie v kurzu na výhru, když chytil sólo Zaripova, neboť vyrážečkou poslal puk do bezpečí. Pak přišla velká Jarůškova chvíle. Jeho první střelu sice dokázal Murygin ještě vyrazit, ale boleslavský útočník se udržel na puku a následnou dorážkou zvýšil 51 vteřin před koncem druhé části české vedení na 4:2.

Čeští reprezentanti měli dobrý pohyb, do třetího dějství jim vydrželo i aktivní napadání. Víc práce tak měl Murygin než Fuch. Rusové se teprve sedm minut před koncem dostali poprvé v zápase k přesilovce, Češi však sehráli oslabení parádně.

Rusům nepomohlo ani power play

Když byl pak Kovář 2,5 minuty před koncem vyloučený, Rusové okamžitě sáhli k power play a hráli v šesti proti čtyřem, ale odhodlaný národní tým už se nenechal o úspěch připravit. Zdobila ho maximální obětavost, byla tam i spousta zblokovaných střel. Na Furcha jich nakonec prošlo jen devatenáct za celý zápas.

„Měli jsme ohromnou vůli, hráli perfektně ve středním pásmu, tam to fungoval i se Švédy a věděli jsme, že když budeme držet vedení, určitě budou Rusové podráždění. Porazit je na jejich ledě, to se vždycky počítá." říkal autor vítězné branky Martin Zaťovič.

Channel One Cup v Moskvě:
Rusko - Česká republika 2:4 (0:1, 2:3, 0:0)
Branky: 23. Kartajev, 26. Antipin - 6. Vincour, 28. Kundrátek, 35. Zaťovič, 40. Jarůšek, hlavní rozhodčí Fonselius a Rantala (oba Fin.), vyloučení 3:2, využití 0:1, 12 034 diváků.
Rusko: Murygin – Jakovlev, Bělov, Antipin, Čudinov, Zajcev, Denisov, Višněvskij, Kiselevič – Kovalčuk, Šipačov, Radulov – Zaripov, Prochorkin, Mozjakin – Apalkov, Kartajev, Kokarev – Dadonov, Andronov, Širokov – Gusev.
Česko: Furch – Kundrátek, Kempný, Rutta, Kolář, J. Jeřábek, M. Doudera, Šimek, T. Voráček – Gulaš, Jan Kovář, Zaťovič – Radil, Koukal, Vincour – Valský, Filippi, T. Zohorna – Jarůšek, Urban, Buchtele.
Konečná tabulka Channel One Cupu:
1.ČR320017:66
2.Švédsko311017:55
3.Finsko310115:104
4.Rusko3100211:93

Reklama