Hlavní obsah

Novinka! Rozhodčí v extralize budou mít na zádech čísla místo jmenovek

Praha
Aktualizováno

Identifikace rozhodčího pro obyčejného fanouška při zápasech hokejové extraligy může být obtížnější než dosud. Zavádí se totiž po vzoru NHL novinka, místo jmenovek budou mít muži v pruhovaném na zádech čísla.

Foto: Profimedia.cz

Zkušený rozhodčí Vladimír Šindler.

Článek
Fotogalerie

„Číslo mají rozhodčí přidělené na celou sezónu a určitě tohle vzbudí diskuse, kdo pod tím číslem vlastně píská utkání, které sledují," vysvětluje Pavel Halas z komise rozhodčích. „Víc se tím o rozhodčích začne mluvit a třeba pod dojmem toho, že lidé uvidí jen čísla, odpadnou výkřiky adresované jmenovitě rozhodčím. Spíš se budou diváci snažit orientovat čistě na výkon sudího," dodává Halas.

„Já myslím, že čísla jsou docela dobrý nápad. Byli jsme poslední z vyspělých hokejových zemí, kde měli rozhodčí ještě jmenovky. Nasazení čísel určitě usnadní situaci začínajícím kolegům, jak se vyrovnat s tlakem, který vždy provází skandování jména a většinou není úplně pozitivní," usmívá se nejzkušenější z extraligových rozhodčích Vladimír Šindler.

Na nominační listině pro nejvyšší domácí soutěž figuruje 22 hlavních a 30 čárových rozhodčích, kterým byla čísla přidělena podle abecedy. „Nedávali jsme jedničku, aby si někdo nemyslel, že je nejlepší a vynechalo se z pověrčivosti i číslo třináct," prozrazuje sekretář komise Rudolf Potsch.

Generační obměna rozhodčích

Listina prošla razantní obměnou poté, co například z hlavních rozhodčích skončili Radek Husička s Milanem Minářem a pískal do KHL odešel Antonín Jeřábek. Činnost pak kvůli pracovnímu působení v cizině přerušil František Kalivoda.

Se statutem profesionálů budou působit stejně jako dosud Fraňo, Hodek, Hribik, Pešina, Šindler, Šír a nově Hradil.

Podle Halase nastává generační obměna podobně jako u hokejové reprezentace. „Několik zkušených rozhodčích se rozhodlo nepokračovat, připravujeme pro ně rozlučkové utkání v prvních pěti kolech," uvedl s tím, že se mezi hlavními rozhodčími objevuje šest úplně nových jmen.

Seznam rozhodčích pro extraligu
2 Robert Čech
3 Martin Fraň
4 Oldřich Hejduk
5 Pavel Hodek
6 Martin Homola
7 Tomáš Horák
8 René Hradil
9 Jan Hribik
10 Petr Lacina
11 Pavel Mikula
12 Roman Mrkva
14 Alexander Pavlovič
15 Vladimír Pešina
16 Roman Polák
17 Jakub Smitka
18 Štěpán Souček
19 Roman Svoboda
20 Vladimír Šindler
21 Robin Šír
22 Tomáš Turčan
23 Petr Úlehla
24 Radek Wagner

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec