Hlavní obsah

Za své běsnění měl Salák dostat doživotní distanc, čertí se Magnitogorsk

Novosibirsk/Praha

Od disciplinární komise Kontinentální hokejové ligy si za své běsnění vysloužil jednozápasovou stopku, zástupci Metallurgu Magnitogorsk jsou však takovým trestem pro brankáře Novosibirsku Alexandra Saláka rozhořčeni. Kdyby bylo na nich, českému gólmanovi by uložili doživotní zákaz hokeje.

Faul Alexandera Saláka

 
Článek

Salák vypěnil v desáté minutě pondělního třetího čtvrtfinálového duelu KHL proti Magnitogorsku. Za nepříznivého stavu 0:2 doklouzal do jeho brankoviště útočník soupeře Maxim Jakuceňa, kterého strakonický rodák začal zběsile mlátit vyrážečkou do hlavy.

Od rozhodčích za to dostal trest na pět minut a do konce utkání, disciplinárka mu dodatečně uložila zákaz startu v nejbližším duelu. K absolutnímu překvapení zástupců Magnitogorsku... „Jasně, Maxim Jakuceňa měl kontakt s brankářem, to je ale v hokeji úplně běžný jev. Ale to, co pak předvedl Salák, je nepřijatelné. Víte vůbec, kolik váží brankářská vyrážečka? A to nemluvě o tom, že během zápasu je ještě nasáklá vodou," čertil se v rozhovoru pro Sovjetskij Sport generální manažer Mettalurgu Gennadij Veličkin.

„Chválabohu, že Maxovi nespadla přilba, jinak by mu Salák přerazil hlavu. Za něco takového by měl dostat doživotní distanc. Nemá právo hrát dál!" pokračoval Veličkin, podle jehož vyjádření utrpěl Jakuceňa otřes mozku a nyní trpí závratěmi. „Vím, jak těžké je udržet nervy. Zdraví člověka je však svaté a nikdo nemá právo na něj sahat. Myslím, že Salák by měl skončit s hokejem," stojí si Veličkin za svým.

Brankář má zvláštní status, oponuje Sibir

To generální manažer Novosibirsku Kirill Fastovskij se snažil chování gólmana, který by měl být na blížícím se světovém šampionátu jedničkou české reprezentace, pochopit. „Jeho reakce samozřejmě byla nepřirozená. Ale Alexander nechápal, co se stalo. Díval se na druhou stranu a zdálo se mu, že ho Jakuceňa napadl. Jenže v hokeji může každý kontakt skončit zraněním. Kromě toho je Salák gólman a má (v brankovišti) zvláštní status," říká Fastovskij.

Novosibirsk se v úterý dokázal obejít i bez distancovaného Saláka a ve čtvrtém duelu série vyhrál na ledě úřadujících šampiónů KHL 3:2 po prodloužení. V sérii tak vede 3:1 na zápasy. Ve čtvrtečním pátém pokračování by se měl místo Bespalova objevit v brance Sibiru znovu Salák. A může tak přispět ke konci klubové sezóny pro Jana Kováře a celý jeho Magnitogorsk.

Reklama