Hlavní obsah

Král proti Králům. Bez Čechů startuje v noci finále Stanley Cupu

Praha

Jméno českého hokejisty letos na podstavec Stanley Cupu nepřibude, ale to v zámoří evidentně nikoho netrápí. Pro šéfy NHL snad nemůže být lepšího finále, než je souboj klubů z míst s obřími trhy: bitva kalifornských Králů z Los Angeles s newyorskými Rangers vedenými „Králem Henrikem" začíná v noci na čtvrtek ve 2:00 SELČ.

Foto: Jerry Lai, Reuters

Slovák Marián Gáborík (vpravo) si v dresu LA zahraje ve finále Stanley Cupu proti bývalým spoluhráčům z Rangers.

Článek

Místa, kde se bude letos bojovat o nejcennější hokejovou trofej planety, od sebe dělí čtyři tisíce kilometrů. Od Pacifiku k Atlantiku se budou přesouvat dvě nejlepší mužstva této sezóny. Z osmnáctitisícového Staples Centra v LA do nejstarší arény v NHL Madison Square Garden na Manhattanu.

Za lístky na finále, které se v New Yorku nehrálo dvacet let, jsou fanoušci ochotní vysolit částky, které přesahují průměrnou výši platu v České republice. Pokud se neustále píše, kterak je NHL ve stínu amerického fotbalu, baseballu a NBA, není od věci informace, podle níž se průměrná cena vstupenky na letošní finále v MSG (1700 dolarů) vyšplhala do dvojnásobné výše, než je tomu při finále basketu...

Celebrity v obou táborech

Do hlediště se už tradičně nahrnou i celebrity. Rangers fandí třeba představitel Qui-Gon Jinna z Hvězdných válek Liam Neeson, herecký pár Tim Robbins, Susan Sarandonová, ale i nejvýznamnější černošský režisér Spike Lee.

Výčet celebrit ze Staples Centra je však vzhledem k blízkosti Hollywoodu mnohem bohatší - Will Ferrell a Tom Hanks patří mezi ty skalní fanoušky, ale čepici s nápisem Kings si čas od času nasadí i zlobivý idol teenagerů Justin Bieber. Na předloňském finále s New Jersey se byli podívat třeba i David Beckham, nebo Kobe Bryant.

Projeví se únava?

Ze čtrnácti sérií letošního play off celá polovina vrcholila až sedmým zápasem. Právě Králové k postupu do finále SC potřebovali maximální počet jednadvaceti utkání. Rangers jich sehráli dvacet. V New Yorku přesto spoléhají na rychlé nohy svých útočníků, v LA zase na důrazné a velké beky, kteří budou prostor před brankou nemilosrdně čistit.

Sázkové kanceláře vesměs favorizují hokejisty z Kalifornie. Sport.cz vybral tři minisouboje, které budou pro vývoj série klíčové.

Quick proti Lundqvistovi

V roce 2012 získal Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana NHL švédský démon z New Yorku Henrik Lundqvist. Se Stanley Cupem si ale zakřepčil brankář Kings Jonathan Quick, který po triumfálním tažení po právu vyhrál Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play off.

Střet obou veličin je velkým tématem finále. „Král Henrik" je ústřední postavou Jezdců. Slabší chvíle (páté utkání z konferenčního finále s Montrealem) hází okamžitě za hlavu a v klíčových chvílích je jak magnet na puky. „Devět let jsem čekal na tuto příležitost," tvrdí dvaatřicetiletý švédský elegán, který se v play off chlubí průměrem 2,03 gólu na zápas a úspěšností 92,8 procenta.

Quickovy statistiky zdaleka nejsou tak oslnivé (2,86 - 90,6 procenta), ale ve třech sedmých zápasech sérií odjížděl osmadvacetiletý Američan z ledu jako vítěz, což je pro kouče Darryla Suttera tím nejpodstatnějším. „Jonathan je nejtvrdší brankář na světě," řekl kouč Králů, když se ho novináři ptali na střelu, po níž Quick předčasně opustil úterní trénink. „Nemám o něj vůbec starost," dodal Sutter.

Gáborík proti kámošům

Když při uzávěrce přestupů sáhli Králové po dvaatřicetiletém Mariánu Gáboríkovi, mnozí experti tento krok naprosto nechápali a ťukali si na čelo. Defenzivní systém Kings, to měla být Gáboríkova hokejová smrt. „Když ho ale plníte, jak máte, šance přijdou," tvrdí slovenský útočník který ve Městě Andělů neskutečně pookřál. „Jakmile přišel, stal se naším nejlepším hráčem," chválil posilu obránce Drew Doughty.

V dubnu si slovenský útočník vzpomněl na své dosud nejlepší play off, jež zažil v roce 2003 ještě jako hráč Minnesoty. Tehdy si zahrál konferenční finále a nastřílel devět gólů. Letos má na kontě ještě o tři víc a dokonce by mohl překonat klubový rekord Waynea Gretzkého, který se v dresu Kings trefil v play off 1993 patnáctkrát.

O motivaci má navíc Gáborík postaráno, v týmu soupeře má spoustu kamarádů a hraje v podstatě proti svým. V New Yorku zažil rodák z Trenčína více než tříletou kuratelu pod vznětlivým koučem Johnem Tortorellou a jako hvězda, jejíž svit pomalu slábne, byl v roce 2013 vyměněn do Columbusu. Po roce se však ozvali Kings a z Gáboríka je zase superstar, která si góly schovává i pro kámoše Lundqvista.

„Hank si určitě vybaví, jak jsem mu dal ještě za Minnesotu čtyři góly v jednom zápase," dloubl si Gáborík do opory Rangers.

St. Louis proti osudu

Od svého příchodu do New Yorku nebyl Martin St. Louis velkým oblíbencem fanoušků Rangers. Před uzávěrkou přestupů dorazil z Tampy Bay výměnou za mimořádně populárního Ryana Callahana. První týdny v New Yorku byly víc než složité, v posledních 19 zápasech základní části dal jediný gól. „Však on se chytne," prorokoval bývalému spoluhráči z Lightning český nováček Ondřej Palát.

A měl pravdu. St. Louis odehrál slušně sérii prvního kola proti Philadelphii. Ve chvíli, kdy se stával opravdovou oporou Rangers, ale přišla zlá zpráva: v Kanadě náhle ve věku 63 let zemřela na infarkt jeho matka France.

Tragédie newyorské mužstvo nebývale semkla. Pittsburgh nebyl v konferenčním semifinále za stavu 3:1 na zápasy schopen využít ani jeden ze tří mečbolů. Rangers od té chvíle začali připomínat monolit, který se valí přes všechno, co mu přijde do cesty. St. Louisův příklad strhl celý tým. Z osmatřicetiletého útočníka je nyní nejproduktivnější hráč Rangers (6+7) ve finále může být stejnou zbraní, jako v roce 2004 v Tampě ve vítězném finále proti Calgary.

Jistě, pro českého fanouška letošní finále Stanley Cupu postrádá ‚národnostní' náboj, najde se v něm ale stále spousta věcí, kvůli nimž ho stojí za to sledovat.

Který tým získá Stanleyův pohár?
New York Rangers
55,3 %
Los Angeles Kings
44,7 %
Celkem hlasovalo 2121 čtenářů.

Reklama