Hlavní obsah

Kvůli jménu zažil posměch. Teď Šoustal sní o NHL a univerzitě

Marek BurkertSport.czPrávo

Jeho příjmení si prostě zapamatujete. Však si kvůli němu osmnáctiletý hokejista Tomáš Šoustal užil svoje. V Kanadě má ale od dvojsmyslných narážek klid. A může dál snít o NHL, ačkoli v hlavě má i záložní variantu.

Foto: Profimedia.cz

Český hokejista Tomáš Šoustal (vpředu) z týmu Kelowna Rockets.

Článek

„Chci si hlavně dodělat střední školu a taky bych chtěl jít na univerzitu, abych měl vzdělání, kdyby mi to v hokeji nevyšlo," říká pro sportovce, který má našlápnuto ke slušné kariéře, ne zrovna typické věty.

Přitom ve škole si jako kluk prožil perné chvilky. „Teď už je to dobré. Ale lidi, co mě neznají, tak mají z mého příjmení strašné haló. Hrozně se smějí, ale mě to už nemůže urazit. Já se třeba zasměju jim, jak vypadají..."

V kanadském juniorském týmu Kelowna nemá s příjmením žádné problémy. A zviditelnil ho ještě víc. Ve finále prestižního Memorial Cupu dával vedoucí gól Rockets, ale triumf nakonec slavili v prodloužení protivníci z Oshawa Generals.

Strašně mě to mrzelo

„Byl jsem na ledě bohužel i u té rozhodující branky. Strašně mě to mrzelo. Pro některé kluky to byl poslední juniorský zápas kariéry, ale s odstupem to snad budu brát jako úspěch, že jsme byli druzí ze šedesáti týmů. Na finále přišlo 11 tisíc lidí, škoda že to nevyšlo," říká Šoustal.

Jeho jméno bylo skloňováno i před draftem NHL, kde v prvním kole zazářili Češi Pavel Zacha a Jakub Zbořil. Rodák z Uničova se však nedočkal vůbec. „Já si naděje nedělal. Bavili jsme se s agentem Robertem Spálenkou, ať od toho moc nečekám. Sezóna nebyla taková, jak jsem si představoval. Lepší být draftovaný po sezóně, která se mi povede. Určitě jsem neplakal z toho, že mě nikdo nevybral."

Jeho plány jsou tak zatím spojeny s Kelownou, kde své kariéry v minulosti nastartovali třeba Václav Varaďa, nebo kapitán Nashvillu a dvojnásobný olympijský vítěz Shea Weber. Letos si český mladík zahrál v týmu i s trojkou loňského výběru talentů Leonem Draisaitlem, jehož otec Peter vede extraligový Hradec Králové.

Že je ale pořád v hledáčku skautů, poznal Šoustal hned po draftu, kdy se ozvali zástupci Calgary a pozvali ho na přípravný kemp Flames. „Byl to obrovský zážitek. Trénovali jsme v olympijském centru, kde je snad pět ledových ploch. Posilovna velká jak dva zimáky dohromady. Nejvíc si ale cením, že jsem se tam spřátelil s Kubou Nakládalem. Všichni vědí, jaký je to výborný hráč, ale je to i neskutečný člověk," líčí setkání s reprezentačním obráncem.

V září se navíc koná další kemp, na který dostal odchovanec olomouckého hokeje pozvánku také. „Soustředím se hlavně na příští sezónu. A NHL? Vzhlížím k Andreji Nestrašilovi, který byl trpělivý a nakonec se prosadil. Když to nevyjde, nenastane konec světa."

Reklama