Hlavní obsah

V každém zápase někoho skoro zabije, valí se v NHL kritika na českého útočníka

Detroit/Praha

Svými tvrdými ranami je postrachem pro všechny soupeřovy gólmany, nyní se však na čtyřiadvacetiletého českého útočníka Detroitu Martina Frka snáší v zámoří i kritika. Může za to moment z nedělního utkání NHL proti Tampě Bay, kdy pelhřimovský rodák trefil dělovkou obránce Blesků Dana Girardiho do oblasti hlavy a krku.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Obránce Tampy Bay Dan Girardi leží na ledě poté, co ho zasáhl projektil z hokejky českého útočníka Detroitu Martina Frka (zcela vlevo).

Článek

Šest a půl minuty před koncem druhé třetiny hrál Detroit za nepříznivého stavu 1:2 přesilovou hru a Frk se v levém kruhu pokusil o střelu z první. Jeho projektil však zasáhl bránícího Girardiho do oblasti hlavy a krku.

Třiatřicetiletý kanadský zadák, který do Tampy přišel před sezónou po jedenácti letech strávených v Rangers, zůstal chvíli ležet nehybně na ledě, spoluhráči mu nakonec pomohli na střídačku. Do utkání, v němž vstřelil gól a asistenci, už se však nevrátil.

Kouč Blesků Jon Cooper bezprostředně po zápase uvedl, že šlo o jeden z nejděsivějších momentů, kterého byl kdy na jakékoliv hokejové úrovni svědkem. Po pár hodinách se všem dostalo uklidnění, neboť výsledky Girardiho vyšetření byly negativní. Zkušený zadák neutrpěl ani otřes mozku a jeho zdravotní stav se bude monitorovat na denní bázi.

Reakce bývalých hráčů na Frkův zásah Girardiho na sebe nenechaly dlouho čekat. Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru Brad Richards přemítá, že český útočník bude příště možná chvilku váhat, jestli vyslat na soupeřovu branku podobnou střelu. „Nemůžu mluvit za něj, ale myslím, že mu tento okamžik zcela jistě probleskne hlavou, až se před ním bude někdo pokládat na led," tuší Richards.

To jiný útočník Patrick O'Sullivan, který v NHL odehrál přes 300 zápasů a třikrát reprezentoval Spojené státy americké na MS, byl směrem k Frkovi, který v probíhající sezóně zaznamenal v v 33 zápasech 8 gólů a sedm asistencí, mnohem kritičtější.

„Frk vůbec netuší, kam střílí puk. V každém zápase někoho skoro zabije a teď trefil Girardiho do špatného místa. Ten chlapík znamená bezpečnostní riziko," uvedl O'Sullivan na svém Twitteru.

Reklama

Související témata: