Hlavní obsah

Hokejová legenda odešla do nebe. Zemřel Jaroslav Holík

Praha
Aktualizováno

Ve věku 72 let zemřel hokejový mistr světa z roku 1972 z Prahy, bronzový medailista z olympijských her v Sapporu a sedminásobný mistr republiky Jaroslav Holík. O jeho úmrtí informovala Česká televize.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý hokejista Jaroslav Holík.

Článek
Fotogalerie

Všech šest ligových titulů vyhrál Holík v dresu armádního klubu Dukla Jihlava, za kterou nastoupil k 602 utkáním, v nichž vstřelil 267 branek. V Jihlavě později úspěšně působil také jako trenér. Tým dovedl čtyřikrát k ligovému triumfu. Později byl kvůli emigraci dcery Andrey, někdejší tenisové šampiónky wimbledonské juniorky a následně manželky bývalého obránce Edmontonu Františka Musila, z armády propuštěn.

Houževnatý střední útočník začínal s hokejem v rodném Havlíčkově Brodě, později v Jihlavě vytvořil s mladším bratrem Jiřím a Janem Klapáčem elitní formaci, která se prosadila i v reprezentaci. Ze světových šampionátů vybojoval kromě zlata z roku 1972 také dvě stříbrné a tři bronzové medaile. Na olympijských hrách v Sapporu v roce 1972 byl členem bronzového týmu. Za národní mužstvo odehrál v letech 1965 až 1973 celkem 142 zápasů a zaznamenal 57 gólů.

V mysli fanoušků zůstanou jeho líté souboje před brankou, zejména s pilířem obrany sovětské sborné Alexandrem Ragulinem. V lize zase s Jaroslavem Šímou, zadákem pražské Sparty.

V letech 1999 až 2003 byl hlavním koučem reprezentační dvacítky a jako dosud jediný trenér ji dovedl ke zlatu na mistrovství světa, a to hned dvakrát po sobě (2000 a 2001). Jeho synem je Robert Holík, dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru.

Šéf kabiny, ale i rebel a břitký kritik

Jaroslav Holík proslul jako neúnavný bojovník a šéf kabiny, ale i jako rebel, bouřlivák a později tvrdý a neústupný trenér. Své názory se nebál přímo ventilovat a servítky si nebral ani v posledních letech, kdy patřil k velkým kritikům stavu českého hokeje.

"Řekl bych, že to odpovídá stavu našeho hokeje, to akorát novináři furt psali, že tam máme super hráče, legendy. Všichni pořád nadávají na (trenéra) Hadamczika, ale ten přece hraje s tím, co má, nezvýší kvalitu hráčů," řekl například loni po nepovedené olympiádě v Soči.

V roce 2012 převzal v Praze od Českého klubu fair play Hlavní cenu za celoživotní postoj.

V posledních letech trápily Holíka zdravotní problémy, před čtyřmi lety mu kvůli infekci musela být amputována část levé nohy.

O jihlavské legendě vyjde kniha

V brzké době o něm vyjde kniha Žít jako Holík autora Davida Lukšů, křest se uskuteční v sobotu 2. května v rámci akce Dukla Fest v Jihlavě. Plánované autogramiády už se Holík nedožil.

"I kdybych měl přijet na vozíku, tak tam budu," sliboval ještě minulý týden hlavnímu organizátorovi akce Bedřichu Ščerbanovi. "Bohužel už nepřijede. Ale akci, jejíž součástí bude i kulturní program a přenos utkání z mistrovství světa, uspořádáme. Na jeho počest a jako vzpomínku," řekl dnes ČTK Ščerban.

Lukšů psal knihu tři a půl roku. Za Holíkem jezdil na chalupu ve Světlé nad Sázavou, do Jihlavy i do nemocnice. "Naposledy jsem jej navštívil minulý týden. Vždy věřil do poslední chvíle, že jde otočit i beznadějný zápas. Při naší poslední návštěvě už tuto jiskru neměl," uvedl Lukšů.

Jaroslav Holík knihu autorizoval, viděl i obálku. "Je v textu hodně otevřený. Když jsme knihu začínali psát, tak ještě nevěděl, jaké zdravotní problémy jej potkají. Přišla i amputace nohy. Nebyl v jednoduché situaci," řekl Lukšů.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články