Hlavní obsah

Na olympiádu nepojede Hudler, do Soči naopak Hadamczik nominoval Nedvěda s Barinkou

Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik odtajnil jména pětadvaceti hráčů, se kterými počítá pro únorové olympijské hry v Soči. V nominaci podle očekávání nechybí hvězdy jako Jaromír Jágr, Patrik Eliáš, Tomáš Plekanec nebo Ondřej Pavelec, ve výběru však rovněž figurují i veterán Petr Nedvěd, obránce Michal Barinka či mladíci z Tampy Bay Ondřej Palát s Radko Gudasem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Alois Hadamczik na střídačce české hokejové reprezentace - ilustrační foto.

Článek

Na olympiádu se naopak nepodívají Jiří Hudler, Roman Polák či Jan Hejda. Hadamczik původně ve svých plánech počítal i s Tomášem Hertlem, útočníka San Jose ale ze hry vyřadilo zraněné koleno. „Moc nás mrzelo, že se zranil. Je to mimořádný mladík. Kdyby byl zdravý, v kádru by byl. Ale bohužel, zranění chodí po lidech," zamrzelo Hadamczika, který je přesvědčen, že vybral ten nejsilnější výběr.

„Spousta hráčů může být zklamána, mají na to nepochybně právo. Všichni mají svou kvalitu, jde o subjektivní názor nás, kteří jsme tým sestavovali. Každý trenér ale má svou vizi a chce ty, kteří ho morálně i herně uspokojili. Snažil jsem se vybrat ten nejlepší tým, který bude jako jedna parta odhodlána docílit nejlepšího výsledku," vysvětlil Hadamczik své rozhodnutí.

Kapitánem bude Plekanec

Kapitánem mužstva bude Tomáš Plekanec, jeho zástupci pak Jaromír Jágr s Patrikem Eliášem. „Plekanec je vynikající a komplexní hráč. Má předpoklady, aby ho kabina uznávala lidsky i herně," říká kouč, v jehož nominaci nechybí ani liberecký veterán Petr Nedvěd. Ten Petr Nedvěd, který olympiádu okusí po dvaceti letech - v roce 1994 nastupoval v Lillehammeru za Kanadu.

„Nikdy mě v reprezentaci nezklamal, měl příkladné chování i přístup a z hokeje se vždy radoval," poodhalil Hadamczik, kterého Nedvěd definitivně přesvědčil na prosincovém turnaji Euro Hockey Tour v Soči. „Tam nás ujistil, že na mezinárodní scénu paří. Dává důležité góly, stačí v bruslení, navíc jeho práce v kabině je nezastupitelná," uvedl Hadamczik, který s Nedvědem nepočítá na pozici centra, nýbrž na křídlo.

Kouč si rovněž zjišťoval, jaký panuje vztah mezi Nedvědem a Jágrem, dvěma bývalými spoluhráči z Pittsburghu. „Je velmi dobrý, i to mě k nominaci vedlo. Taky že se mě Jarda Jágr v neděli hned ptal, jestli Nedvěd pojede. Když jsem mu odpověděl, že ano, považoval to za dobrou volbu," pousmál se Hadamczik.

Z NHL jede jen sedmnáct hráčů

V nominaci figuruje 17 hráčů působících v NHL, 5 z Evropy a 3 z České republiky (včetně Novotného ze Lva). Počet „evropských" hráčů je možná nečekaně vysoký, všeobecně se mělo za to, že jich bude jen pár. „Brali jsme hlavně hráče, kteří vystoupí z letadla a druhý den budou schopní hrát na velkém hřišti. Jak už říkal Jarda Jágr, hokej na úzkém a širokém kluzišti je úplně něco jiného."

Do Soči se nakonec nepodívá Jiří Hudler, třetí nejproduktivnější Čech letošní sezóny NHL. Na jeho úkor kouč bere Aleše Hemského. „Je to velmi dobrý bruslař. Extrémní situace dokáže řešit velmi dobře. Vyspěl, a když s námi byl na MS 2012, byl jedním z nejlepších hráčů. V Edmontonu teď sice nezáří, ale přijal to a podřídil se roli, že je jedním z hráčů týmu," tvrdí Hadamczik a něco podobného si od Hemského slibuje i na ZOH.

Barinka nejede z protekce, brání kouč svého zetě

Stejně jako na Hudlera nezbylo místo ani na obránce Jana Hejdu, nejvytěžovanějšího Čecha letošní NHL. „Na malém hřišti je to velmi dobrý hráč, letos má mimořádnou sezónu. Hodně jsme o něm přemýšleli, ale vybrali jsme dané hráče," naznačuje Hadamczik fakt, že pro široké kluziště má jiné favority.

Třeba nečekaně nominované Lukáše Krajíčka s Michalem Barinkou. „Tahle dvojice odehrála velmi dobře turnaje Euro Hockey Tour v Pardubicích i Soči. Nechtěli jsme je trhat a brát jenom jednoho z nich. Proto se do sestavy nedostal Petr Čáslava," uvedl Hadamczik a odmítá, že by Barinku nominoval z protekce, když je obráncovým tchánem. „Jsem člověk, který umí naslouchat druhým. Kdyby mě lidi v kolektivu přesvědčovali, že je to omyl, nikdy bych ho nevzal. Jsem o svém názoru pevně přesvědčen."

V Soči zažijí reprezentační debut Vladimír Sobotka a duo z Tampy Bay - obránce Radko Gudas a útočník Ondřej Palát. „Paláta chtěli v Tampě do čtvrté lajny a on jim teď hraje první. Gudas zase hraje přes dvacet minut na zápas. „Kdo jiný by měl dostat v reprezentaci šanci než hráči, kteří nastupují v první formaci v tak silném klubu?"

Hadamczik dosud vyhlašoval, že brankářskou jedničkou bude Ondřej Pavelec. Ten ale nyní ve Winnipegu příliš nechytá, zatímco Jakub Kovář s Alexanderem Salákem oplývají výtečnou formou. I proto byl Hadamczik nucen svůj postoj přehodnotit. „Budu upřímný. Máme trojici brankářů, a který z nich nastoupí, se budeme rozhodovat podle formy až v daný moment na turnaji."

Změny už jen v případě zranění

Už páté olympijské hry zažije Jaromír Jágr, počtvrté pak Patrik Eliáš s Tomášem Kaberlem.  Třináct  hráčů pak ZOH okusí poprvé v kariéře.

Změny v nominaci bude moct nyní Hadamczik udělat už jen v případě zranění některého z hráčů. Nahradit jej musí někým z širší nominace, jež byla zveřejněna na začátku září a čítá šedesát sedm jmen.

Hokejový turnaj v Soči začíná 12. února, kdy Češi nastoupí proti úřadujícím mistrům světa Švédům. O dva dny později je čeká Lotyšsko, 15. února pak základní skupinu zakončí proti Švýcarsku. Ze třech čtyřčlenných základních skupin postoupí jejich vítězové a nejlepší tým z druhého místa přímo do čtvrtfinále, zbylé celky si zahrají osmifinále.

Nominace české hokejové reprezentace pro ZOH 2014
Brankáři:
Jakub Kovář (Jekatěrinburg)28
Ondřej Pavelec (Winnipeg)22
Alexander Salák (Petrohrad)18
Obránci:
Michal Barinka (Vítkovice)59/2
Radko Gudas (Tampa Bay)
Tomáš Kaberle (Kladno)79/7
Lukáš Krajíček (Minsk)60/3
Zbyněk Michálek (Phoenix)50/6
Michal Rozsíval (Chicago)18/0
Ladislav Šmíd (Calgary)25/0
Marek Židlický (New Jersey)105/16
Útočníci:
Roman Červenka (Petrohrad)81/23
Patrik Eliáš (New Jersey)40/20
Michael Frolík (Winnipeg)25/5
Martin Hanzal (Phoenix)16/1
Aleš Hemský (Edmonton)49/15
Jaromír Jágr (New Jersey)123/43
David Krejčí (Boston)24/5
Milan Michálek (Ottawa)43/9
Petr Nedvěd (Liberec)34/11
Jiří Novotný (Lev Praha)120/23
Ondřej Palát (Tampa Bay)
Tomáš Plekanec (Montreal)64/20
Vladimír Sobotka (St. Louis)
Jakub Voráček (Philadelphia)37/4
Pozn.: Za jménem a klubem následuje počet reprezentačních startů a vstřelených gólů.
Líbí se vám Hadamczikova nominace pro olympijský turnaj?
Ano
32,5 %
Ne
67,5 %
Celkem hlasovalo 116399 čtenářů.

Reklama

Související témata: