Hlavní obsah

OBRAZEM: O hokejisty bude při MS postaráno v bývalé stáji. Řád hotelu převrátí naruby

Praha

Pohoda a luxus s historickým nádechem. Čeští hokejisté budou přes šampionát ubytování v pražském hotelu Selský Dvůr v Hostivaři. Zamíří do něj v pondělí. Už teď má personál kvůli jejich příjezdu honičku, přes MS budou mít pracovníci hotelu naprosto překopaný pracovní režim. Vše se podřídí časovému rozvrhu tréninků a nutných odpočinků.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Pražský hotel Selský Dvůr, kde bude během mistrovství světa v ledním hokeji ubytována česká reprezentace.

Článek
Fotogalerie

„Viděl jste před vchodem tu šňůru s prádlem a s tím nápisem?" zeptal se zpravodaje ČTK při příchodu majitel hotelu Viliam Sivek. Červeně psaný transparent „Kluci jsou tu jako doma" se sušícím se hokejovým dresem, ribanem a bruslemi nešlo přehlédnout. Většinu věcí našel na půdě. Šlo o výstroj synů, uvedl hoteliér, šéf Asociace cestovních kanceláří a zároveň otec dvou hokejistů.

To, že člověk zná potřeby hráčů, je podle něho velice důležité, když se o ně má starat. Například úklid hotelu bude nutné stihnout za dopoledne, kdy reprezentace trénuje. Odpoledne, až bude mít odpočinek, se na chodbě už nesmí ozvat lux ani žádný další hluk.

Celý hotel jen pro reprezentaci

Hokejisté budou mít během šampionátu k dispozici celý hotel. Jde o památkově chráněnou stavbu z 15. století, původně to byl mlýn a konírna. „V místech vnitřní restaurace bývaly stáje," řekl Sivek, který budovu koupil začátkem devadesátých let.

Potřebám reprezentace se musela podřídit i kuchyně. „Měsíc dopředu jsme posílali kompletní menu, které budeme hokejistům servírovat," řekl šéfkuchař Patrik Bečvář. Každou jednotlivou položku musel schválit reprezentační lékař. Ve dnech, kdy budou mít hráči zápasy, nesmějí jíst vepřové nebo hovězí maso, ale ani kořeněná jídla, česnek nebo cibuli. „To všechno by snižovalo jejich formu," dodal šéfkuchař. Jídla jako guláš nebo svíčkovou si mohou dát jen ve dnech, kdy je čekají nanejvýš tréninky.

Proti normálnímu provozu bude mít kuchyně otevřeno podstatně déle. Ještě po návratu ze zápasu, třeba o půlnoci, budou mít hráči připravený bufet. „Poslední jídlo dne by mělo být především lehké, hodně ovoce a zeleniny," uvedl Bečvář. Přes den na hokejisty čeká především kuřecí maso a ryby, z pečiva pak to celozrnné a tmavé.

Skromní Češi, nároční Rusové

Na rozdíl od jiných reprezentací nemají podle něj čeští hokejisté žádná speciální přání nebo požadavky. Bydlet budou ve dvoulůžkových pokojích, kterých mají objednáno 14. K tomu je rezervováno osm jednolůžkových pokojů.

Ruská reprezentace, která zápasy ve skupině hraje v Ostravě, má objednáno 51 jednolůžkových pokojů. Sivek přeje sborné postup, protože její příjezd do Prahy na play off a přesun fanoušků by pro podnikatele v hlavním městě znamenal výrazný růst tržeb. Nejlepší pro pražské hoteliéry a restauratéry by ale podle něj bylo finále mezi českým a slovenským týmem.

Zadostiučinění i kvůli povodním

Kvůli přísnému režimu nebudou v hotelu ubytováni rodinní příslušníci hráčů ani žádný jiný doprovod, který nesouvisí přímo se šampionátem. „Kromě obsluhujícího personálu v hotelu nebude žádná žena," řekl Sivek. „Prostor pro návštěvy v programu hráčů nejspíš bude, to ale bude záviset na trenérovi Vladimíru Růžičkovi, uvedl na základě zkušeností s programem týmu, který byl v jeho hotelu ubytován už třikrát během soustředění.

Možnost starat se o hokejovou reprezentaci je podle Sivka pro personál velkým zadostiučiněním za léta dřiny, kterou podniku věnoval, zejména kvůli posledním povodním z předloňského léta. Tehdy personál vyklízel z přízemních prostor třicet centimetrů bahna, které sem naplavil rozvodněný Botič. Po necelých dvou letech se ale dokázal i zásluhou šesti členů Sivkovy rodiny, kteří jsou v něm zaměstnáni, dostat opět na úroveň, kdy může hostit národní hokejový tým.

Reklama