Hlavní obsah

OLYMPIÁDA ON-LINE: Phelps se na čtvrtý pokus dočkal zlata, kanoista Ježek i střelec Sychra bez medaile

Londýn
Aktualizováno

Další série medailí se rozdělují v úterním programu olympijských her v Londýně, dvě největší české naděje však zůstaly pod stupni vítězů. Kanoista Stanislav Ježek obsadil ve vodním slalomu stejně jako před čtyřmi roky v Pekingu páté místo, střelec Jan Sychra skončil ve finále skeetu šestý. Až na čtvrtý pokus se jako finišman štafety na 4x200 metrů volný způsob dočkal zlata americký plavec Michael Phelps.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Kanoista Stanislav Ježek marně útočil na medaili

Článek

Phelps ohromil před čtyřmi lety v Pekingu ziskem osmi zlatých medailí z osmi závodů, v Londýně ale čekal až do čtvrtého startu. V úterý se totiž nejprve ani na třetí pokus zlata nedočkal a ve finále motýlkářské dvoustovky se musel sklonit před finišem Jihoafričana Chada le Close. Phelps tím přidal do své sbírky z Londýna druhou medaili ze stejného kovu, stříbro získal i ve štafetě na 4x100 metrů volný způsob. V polohovém závodu na 400 metrů skončil překvapivě pod stupni vítězů.

O pár desítek minut později už ale bylo vše jinak. Phelps jako finišman americké štafety skákal do bazénu s obrovským náskokem a několikasekundové vedení před Francouzi udržel. Na břehu pak mohl s kolegy oslavovat nejen první zlato, ale také významný zápis do historie: dvěma medailemi z úterních bojů se jeho olympijská bilance dostala na číslo devatenáct a americký plavec se tak stal nejúspěšnějším olympionikem všech dob. Dosud se rekordní sbírkou osmnácti cenných kovů z olympiád pyšnila sovětská gymnastka Larisa Latyninová. Phelpse navíc v Londýně čekají ještě tři starty.

Sychra vystřílel životní výsledek

Ježek postoupil do finále i se dvěma doteky branek a čtyřsekundovou penalizací jako sedmý. Ani ve finálové jízdě se jednoho trestu nevyvaroval a později se přes něho přehnali čtyři soupeři, z nichž byl nejrychlejší Francouz Tony Estanguet a získal již svoje třetí olympijské zlato.

O cenné kovy bojoval i střelec na skeet Jan Sychra. Z kvalifikace postoupil na dělené páté pozici a ve svém premiérovém olympijském finále obsadil šesté místo: netrefil dva terče a potřeboval o jeden zásah lepší výsledek, aby postoupil do rozstřelu o bronz. Zlatou medaili získal stejně jako v Pekingu Američan Vincent Hancock. Při své čtvrté účasti pod pěti kruhy se přesto Sychra dočkal životního výsledku, protože jeho maximem dosud bylo deváté místo z Atén 2004. Druhý český brokař na startu Jakub Tomeček obsadil 19. místo výkonem 117 zásahů.

H+H ve čtvrtfinále, Berdych se Štěpánkem zase nedohráli kvůli tmě

Ještě před tím, než londýnské kurty začal opět zkrápět déšť, zvládli čeští tenisté Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem ve čtyřhře dohrávku úvodního kola čtyřhry s italským párem Bracciali, Seppi, jenž byl v pondělí za stavu 4:6, 7:6, 1:1 přerušen pro tmu. Rozhodující sadu získali čeští daviscupoví reprezentanti v poměru 6:4.

Odpoledne bylo ve Wimbledonu možné hrát jen na centrkurtu pod střechou, počasí se ale nakonec umoudřilo a do akce šli i další čeští tenisté. Čtvrtý nasazený dámský pár Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká v osmifinále přehrál čínskou dvojicí Li Na, Šuaj Čang jednoznačně 6:3 a 6:1.

Osmifinálový duel s brazilským párem Melo, Soares posléze čekal i Berdycha se Štěpánkem, ani napodruhé ale českým hráčům nebylo přáno a zápas se opět do tmy nedohrál. Berdych se Štěpánkem vyhráli první sadu 6:1, druhý set ale i přes vedení 4:2 nakonec ztratili v poměru 4:6 a rozhodující třetí set byl nakonec přerušen za stavu 18:18. Tenisté byli na kurtu bez čtvrthodiny čtyři hodiny.

Skifař Ondřej Synek si bezpečně zajistil postup do středečního semifinále, v závěru čtvrtfinálové jízdy si mohl ještě dovolit zvolnit. Čtvrteční semifinále pojede i Miroslava Knapková, jež svoji jízdu rovněž suverénně vyhrála.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.