Hlavní obsah

Po letech neúrody medailové žně! Češi si vezou z Londýna deset kovů

Michal Osoba (Londýn)Sport.czPrávo

Málokdo by na to po prvních čtyřech dnech soutěží vsadil, ale Češi v Londýně uspořádali medailové žně! Nakonec celkem desetkrát stoupali na stupně vítězů, čtyřikrát se hrála hymna. Tolik radosti udělali fanouškům naposledy před 16 lety v Atlantě, kde získali ještě o jednu medaili navíc.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Euforie radosti oštěpařky Barbory Špotákové po druhém olympijském triumfu

Článek
Fotogalerie

V Atlantě získali Češi rovněž čtyři zlaté, ale celkově ještě o jednu medaili více. Dvakrát na jezeře Lanier vyhrál Martin Doktor, kvarteto zlatých medailistů tak má samostatné Česko poprvé v historii. V celkovém hodnocení mu patří velmi lichotivé 19. místo.

„Spokojenější asi být nemůžeme," liboval si odcházející předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. Od Atlanty totiž medailová úspěšnost klesala, před čtyřmi lety z Pekingu vezl český tým jen šest medailí.

A také v Londýně to po první čtvrtině her vypadalo s českými nadějemi všelijak. Tenisté nečekaně brzy mizeli z turnajového pavouka, střelcům se útok na stupně nedařil... „Já byl pořád přesvědčený, že bilanci z Pekingu minimálně zopakujeme," tvrdil Jirásek.

Nemýlil se. Stříbro slalomáře na divoké vodě Vavřince Hradilka nastartovalo parádní sbírku, kterou zakončil zlatý víkend: v sobotu jásal moderní pětibojař David Svoboda, v neděli si pro triumf na horském kole dojel Jaroslav Kulhavý.

„Mám radost, že jsme uspěli v pestré paletě sportů. Už jen to, že se sem dokázalo nominovat 133 lidí, je úspěch. Až na ty týmy," trochu si posteskl Jirásek. Znovu jako jediný český kolektiv se na hrách předvedly basketbalistky, jiný sport byl na olympiádě zastoupen naposledy v Sydney, kde se představili fotbalisté.

Český olympijský výbor rozdělí mezi celkem čtrnáctku medailistů (pár v tenisové čtyřhře a kvarteto v posádce čtyřkajaku) na odměnách 10,3 miliónu korun. „Ale náš rozpočet to neohrozí, byli jsme připravení i na ještě větší úspěch," usmíval se předseda ČOV.

České kovy
ZLATO
Miroslava Knapková (veslování – skif)
Barbora Špotáková (atletika – oštěp)
David Svoboda (moderní pětiboj)
Jaroslav Kulhavý (horská kola)
STŘÍBRO
Vavřinec Hradilek (vodní slalom – K1)
Ondřej Synek (veslování – skif)
Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká (tenis – čtyřhra)
BRONZ
Zuzana Hejnová (atletika – 400 m př.)
Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba (kanoistika – K4, 1000 m)
Adéla Sýkorová (střelba – sportovní malorážka)

Reklama