Hlavní obsah

VIDEO: Šampión F1 Schumacher má otok mozku a jeho stav zůstává kritický, potvrdili lékaři

Jiří Štádler, Václav RojíkSport.cz
Aktualizováno

Legenda a sedminásobný mistr světa formule 1 Michael Schumacher v neděli dopoledne utrpěl při lyžování ve francouzských Alpách vážná zranění hlavy a v nemocnici v Grenoblu bojuje o život. Lékaři v pondělí potvrdili, že čtyřiačtyřicetiletý pilot zůstává s otokem na mozku v komatu a jeho stav označili za velmi vážný.

Lékaři ke stavu Michaela SchumacheraVideo: ČTK

 
Článek
Fotogalerie

Německý pilot byl mimo sjezdovku pravděpodobně příliš rychlý a narazil hlavou do skály s takovou razancí, až helma praskla, píše na svém serveru německý list Bild. Schumacher se podrobil operaci a zůstává v kritickém stavu.

„Michael Schumacher je v umělém spánku a má vážné poranění hlavy. Došlo k otoku mozku. Další vývoj jeho zdravotního stavu nelze předvídat. Jeho stav není stabilizovaný, je kritický," uvedl na tiskové konferenci Jean-Francois Payen, jeden z lékařů nemocnice v Grenoblu.

„Snažíme se snížit tlak mezi mozkem a lebkou. Michael byl zatím operován jednou, bez větších obtíží," řekl jeden z doktorů. Další operace v současnosti plánovány nejsou. "Soustředíme se pouze na akutní léčbu, hodinu po hodině. Snažíme se získat čas," dodal.

Doktoři udržují Schumacherovu tělesnou teplotu v rozmezí 34-35 stupňů Celsia, aby byl mozek vystaven co nejméně vnějším vlivům. Díky tomu bude moci být mozek lépe zásobován kyslíkem.

Lékaři také potvrdili, že kdyby neměl Schumacher na hlavě helmu, náraz by nepřežil. Nehoda se stala v neděli v 11:07 hodin, zraněný šampión byl následně transportován vrtulníkem v 11:53 do Moutiers a v 12:45 byl přepraven do Fakultní nemocnice v Grenoblu, kde ho už přebírali v komatu.

Vážnost situace dokládá i fakt, že za Schumacherem do nemocnice přijela v neděli v noci i jeho manželka Corinna s dětmi, v pondělí přicestovali také závodníkův otec Rolf a bratr Ralf. Anatomické detaily nechtěli lékaři s ohledem na Schumacherovu rodinu zveřejňovat.

„Chceme poděkovat lékařskému týmu, o němž víme, že dělá maximum, aby Michaelovi pomohl. Zároveň děkujeme mnoha lidem na celém světě, kteří vyslovují svou účast a posílají Michaelovi přání k uzdravení," uvedli zástupci rodiny, kteří zároveň požádali média o respektování soukromí.

Podpora Schumacherovi

Výčet sportovních hvězd vyjadřujících podporu Schumacherovi je nekonečný.

Ve šťastný konec věří i ředitel závodů FIS Günter Hujara, jenž se zasloužil o velký pokrok v otázkách bezpečnosti při závodech ve sjezdovém lyžování. "Schumacherovo zranění je podobné těm, která v minulých sezónách utrpěli (Daniel) Albrecht a (Johan) Grugger. Byli vážně zranění, ale dokázali se zotavit a žijí normální život," řekl Hujara agentuře Reuters s odkazem na sjezdaře, kteří se vážně zranili v Kitzbühelu. Albrecht po pádu zůstal tři týdny v komatu. "Schumacher nejel tak rychle jako oni, takže má slušnou šanci. Sportovci mají sílu překonat těžké časy," dodal.

Ještě v neděli odpoledne to přitom vypadalo, že bývalý závodník Ferrari a Mercedesu není v ohrožení života. Schumacherova manažerka Sabine Kehmová nehodu potvrdila. Lyžoval s ním i jeho 14letý syn Mick.

"Nebyl schopen odpovídat na otázky a nevykazoval normální reakce," řekli v pondělí lékaři.

Schumacher se v Méribelu ve francouzských Alpách zranil pět dnů před svými 45. narozeninami. Vyloučena je prý možnost, že by se Schumi srazil s jiným lyžařem.

Nejtěžší úraz před čtrnácti lety

Schumacher neskončil v nemocnici mimo svět formule 1 poprvé, za sebou má několik havárií na motorce. Jeho nejtěžší úraz z F1 se datuje do roku 1999, kdy v Silverstonu utrpěl zlomeninu lýtkové a holenní kosti. Právě tehdy se o něho staral i špičkový francouzský neurochirug Gérard Saillant, který ještě v neděli přiletěl z Paříže do Grenoblu, aby pomohl s jeho léčbou.

Schumacher jezdil v F1 za stáje Jordan, Benetton, Ferrari a Mercedes. Vybojoval sedm titulů mistra světa, na okruzích odjel celkem 308 Grand Prix. Jednadevadesátkrát se radoval z vítězství a ve 155 závodech stál na pódiu.

Vizitka sedminásobného mistra světa F1 Michaela Schumachera (44):
Datum a místo narození: 3. ledna 1969, Hürth-Hermülheim
Státní příslušnost: Německo
Kariéra v F1: Jordan (1991), Benetton (1991-1995), Ferrari (1996-2006), Mercedes (2010-12)
Největší úspěchy: sedminásobný mistr světa (1994-95 a 2000-04)
Bilance v F1: 308 závodů, 91 vítězství, 155 umístění na stupních vítězů, 68 pole positions, 77krát zajel nejrychlejší kolo, 1566 bodů
Ocenění: dvojnásobný vítěz ankety Laureus (2002 a 2004); trojnásobný nejlepší sportovec Evropy (2001-03); dvojnásobný nejlepší sportovec Německa (1995 a 2004); držitel Ceny prince Asturského a Řádu čestné legie za přínos sportu
Rodina: ženatý, manželka Corinna, dcera Gina Maria, syn Mick
Ostatní:
- se sedmi tituly mistra světa nejúspěšnější jezdec formule 1 v historii, drží i rekordy v počtu vítězných cen (91), umístění na stupních vítězů (155), získaných bodů celkem (1560), pole positions (68) a řadu dalších
- proslul nekompromisním způsobem závodění, při němž neváhal zajít až za hranici pravidel
- jako čtyřletý začínal s motokárami, později se přes juniorské formule a sportovní vozy dostal až do formule 1
- vyučený automechanik debutoval v seriálu F1 v srpnu 1991 ve Velké ceně Belgie s jordanem, z premiérové výhry se radoval na stejném místě o rok později v barvách stáje Benetton; s ní v letech 1994 a 1995 vybojoval dva tituly mistra světa, dalších pět přidal v letech 2000 až 2004 jako hvězda stáje Ferrari
- v roce 2006 poprvé ukončil kariéru, u Ferrari však nadále působil jako poradce
- jeho plánovaný záskok za zraněného Felipeho Massu zhatily v létě 2009 Schumacherovy zdravotní problémy, ještě koncem téhož roku ale podepsal tříletou smlouvu s Mercedesem; po návratu se mu příliš nedařilo, jeho dílčím maximem bylo třetí místo ve Velké ceně Evropy 2012; definitivně ukončil kariéru v listopadu 2012
- jeho mladší bratr Ralf byl rovněž úspěšným jezdcem F1
- jako své záliby uvádí fotbal, jízdu na koni, lyžování a horská kola
- jeden z nejbohatších sportovců světa se angažuje v řadě charitativních projektů, je rovněž vyslancem Dětského fondu UNESCO
- má vlastní webové stránky michael-schumacher.de

Reklama

Související témata: