Hlavní obsah

Hamilton: Přijít o titul kvůli tuplovaným bodům? To by mě nas...

Praha/Austin

Nevyzpytatelný do posledního okamžiku bude letošní ročník mistrovství světa vozů formule 1. Seriál pomalu, ale jistě spěje ke „grande finale" v Abú Zabí (23. listopadu), kde se bude poprvé v historii násobit počet udělených bodů dvěma. Bude novinka hned při své premiéře určujícím faktorem pro zisk titulu?

Foto: Adrees Latif, Reuters

Lewis Hamilton na okruhu v Austinu.

Článek

Úkol novinky byl jasný - zdramatizovat boj o titul do poslední chvíle. Letošní souboj je nicméně napínavý sám o sobě a přetahovaná Lewise Hamiltona s Nikem Rosbergem slibuje dramatické vyústění. Britský pilot má totiž tři závody před koncem sezóny náskok pouhých sedmnáct bodů. Je tak velice pravděpodobné, že dvojnásobný příděl bodů bude hrát skutečně klíčovou roli. A také bude znamenat pro všechny zúčastněné pěkné nervy a spoustu počítání v průběhu závodu.

Jezdci tuplované bodování přijímají různě. Rosberg bez překvapení neskrývá, že by nebyl proti, kdyby vypálil svému parťákovi a největšímu rivalovi v jednom rybník. Hamilton proti tomu v předvečer Velké ceny USA naznačil, že se mu vidina titulu ukradeného díky prostému „x2" úplně nezamlouvá.

„Jestli s tím souhlasím? Jestli je to fér? Je otázka, co je a není fér. A stejně tak nevím, jak moc s tím kdo souhlasí či nikoliv. Je to prostě dané a musíme se s tím vyrovnat. Ale kdybych kvůli tomu skutečně přišel o titul, byl bych nasr...," přemítal mistr světa z roku 2008.

Současný lídr nicméně odmítl, že by se kvůli novému pravidlu ve finiši sezóny nějak extra stresoval. „Nehodlám kolem sebe šířit negativní energii. Prostě budu odvádět do poslední chvíle tu nejlepší práci a co se stane, stane se," dodal devětadvacetiletý Brit.

Rozhodne o letošním mistru světa F1 až poslední závod sezóny v Abú Zabí?
ano
75,8 %
ne, bude jasno už po GP Brazílie
24,2 %
Celkem hlasovalo 2339 čtenářů.

Reklama

Související témata: