Hlavní obsah

Šest kotrmelců, hořící vrak! Podívejte se, jak si Rallye Dakar málem vzala další životy

Nejnáročnější motoristická soutěž na světě, to je Rallye Dakar. Při slavném závodu, který se letos jede přes Argentinu, Chile a Bolívii, piloti každý den riskují životy a jakákoliv sebemenší chybička se jim může krutě vymstít. Náročný závod si v roce 2015 zatím vybral jednu oběť, polského motocyklistu Michala Hernika, který zemřel na následky přehřátí organismu a dehydratace. Během sobotní 7. etapy však těsně unikli smrti další účastníci - automobiloví piloti Juan Manuel Silva z Argentiny i Kanaďan Matthew Campbell měli štěstí v neštěstí.

Děsivá nehoda dvou automobilů na Rallye Dakar.

 
Článek

Sobotní 7. etapa v kategorii automobilů vedla z chilského města Iquique do bolivijské Uyuni. Ve velmi rychlém, avšak zrádném úseku, došlo během několika desítek sekund ke dvěma těžkým nehodám. Nejprve pilot mercedesu Juan Manuel Silva najel na zvlněném terénu na mírný svah, při přeskoku se ale čumákem zabořil do země a následovalo šest rychlých kotrmelců.

Z hrozivé havárie Argentinec vyvázl nezraněn, jeho spolujezdec Juan Pablo Sisterna skončil se zlomenou nohou v nemocnici. „Pamatuji si, jak jsem přejel zpomalovací práh. Po rychlém nájezdu na rampu jsme odskočili a předkem auta se zabořili do země. Děsivý okamžik, když jsme se několikrát převrátili," popsal Silva pro Radio Rivadavia.

Tím však hra o životy závodníků i kolem postávajících diváků neskončila. „Dostali jsme se poměrně rychle ven z vraku auta, když se najednou převrátil i další vůz a začal hořet. Všichni byli vyděšení," dodal Juan Manuel Silva.

Naštěstí také posádka druhého automobilu, který v danou chvíli doslova prolétl nad hlavami všech zúčastněných, vyvázla z hořícího vraku jen s lehkými šrámy. Ani vůz číslo 356 ve složení Matthew Campbell (Kanada), Luiz Ramirez a Nicolas Ambriz (oba Mexiko) však už do cíle Rallye Dakaz nedorazí.

Reklama

Související témata: