Hlavní obsah

Dramatickou Rallye Český Krumlov vyhrál Kopecký před Pechem

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký vyhrál dramatickou Rallye Český Krumlov. O vítězi druhého závodu mistrovství České republiky rozhodla až poslední rychlostní zkouška, ve které Kopecký odsunul z prvního místa Václava Pecha. Úřadující domácí šampión nakonec za vítězem zaostal o 4,4 sekundy. Třetí byl s odstupem téměř čtyř minut Pavel Valoušek.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Jan Kopecký se Škodou Fabia R5 během Rallye Český Krumlov při rychlostní zkoušce zvané Col de Svatý Ján u obce Malče.

Článek

Kopecký s Pechem bojovali o prvenství od úvodní páteční erzety. V šestém měřeném úseku měl Kopecký defekt, ztratil 22 sekund a Pech toho využil. Na prvním místě se držel až do finále. V závěrečné zkoušce za deště však Pech neudržel svůj mini cooper na trati, Kopecký byl o 15 sekund rychlejší a připsal si druhý triumf na jihočeské rallye v kariéře.

"Dva kilometry před cílem v lehké pravé zatáčce teklo víc vody, než jsem předpokládal. Auto se mi smeklo, zadek se dostal na trávu a už jsem nemohl zastavit," řekl ČTK Pech o momentu, který jej připravil o šanci na celkově páté vítězství. Byl ale rád, že se jeho vůz na louce zastavil dřív, než by narazil do stromů na jejím konci. "Bohužel se auto zahrabalo a krokem se dlouho hrabalo ven. Podělal jsem to. Kdybych tam ale jel znovu, neudělal bych to jinak," pokrčil rameny.

Kopecký drobného zaváhání soupeře využil a dal zapomenout na loňský ročník jihočeské soutěže, ve které s Pechem bojoval o první místo stejným způsobem. Do poslední erzety startoval jako průběžně těsně druhý, ale ve snaze posunout se do čela havaroval.

"Jestli jsem ještě věřil ve vítězství? Když člověk přestane věřit, tak automaticky prohrává. Poslední rychlostka byla ale opravdu očistec a na těchto evropských gumách, i když je povolené jejich řezání, je to hodně složité. Pokud člověk najede na kaluž, je to okamžitě aquaplaning. A tak se to stalo. Venca vyletěl ven a my jsme vložku vyhráli," řekl Kopecký, který se v Českém Krumlově radoval z vítězství v roce 2012.

Tovární jezdec Škody si upevnil vedení v průběžném pořadí MČR, soutěž však pro něj byla mnohem těžší než dubnová Rallye Šumava Klatovy, ze které Pech odstoupil již první den kvůli technické závadě.

"Krumlov byl pro nás nahoru - dolů. Začali jsme pěkně, pak nás Venca stáhnul, pak jsme udělali defekt, pak jsme ho stáhli a on nám dnes opět trochu ujel," řekl Kopecký. Stejně jako Pech poukázal na náročné podmínky. "Už od tréninku pršelo. V pátek to jakžtakž šlo, jen noční vložky se jely na vodě. V sobotu sprchlo, oschlo to, zase sprchlo. Na konci byl ale déšť velký," dodal Kopecký.

Třetím závodem šestidílného domácího mistrovství bude červnová Agrotec Petronas rallye Hustopeče.

Rallye Český Krumlov, druhý závod mistrovství ČR v automobilových soutěžích:
1. Kopecký, Dresler (Škoda Fabia R5) 1:36:00,8
2. Pech, Uhel (Mini John Cooper Works S2000) -4,7
3. Valoušek, Havelková (Škoda Fabia S2000) -3:57,1
4. Odložilík, Tureček (Ford Fiesta R5) -4:49,7
5. M. Vlček, Žáková (Škoda Fabia S2000) -5:23,6
6. Jakeš, J. Novák (Citroën DS3 R5) 5:27,0

Reklama

Související témata: