Hlavní obsah

Švédsko, Lotyšsko, Kanada. Hrozně těžký start, ale chceme ukázat naši sílu, říká Hertl

Praha

Bylo mu tehdy deset let. V roce 2004 zažil hokejista Tomáš Hertl atmosféru mistrovství světa v Praze a Ostravě pouze jako fanoušek. Na letošním šampionátu ji útočník San Jose Sharks okusí už z pozice hráče. Splní se mu velký sen. Poprvé v kariéře oblékne dres seniorské reprezentace na domácím šampionátu, který bude českými příznivci ostře sledovaný. Po dvou strávených sezónách v zámořské NHL by měl navíc patřit k tahounům národního týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Hertl v utkání s Finskem.

Článek

Světový šampionát je už doslova za dveřmi. Jak moc se těšíte na první zápas se Švédskem?

Jsem hrozně moc natešenej. Zítra máme poslední trénink a pak už to vypukne. Už se s klukama těšíme, až mistrovství odstartuje. Doufám, že začneme hned ve velkém stylu.

Domácí šampionát budou provázet velká očekávání fanoušků. Nemáte trochu obavy, co s vámi atmosféra a nervozita udělá? 

Bude na nás samozřejmě vyvíjen tlak, ale na to nesmíme myslet. Spíš si to užijeme. Bude vyprodáno, hala bude fandit nám. Všichni tady v týmu hráli před plnými tribunami. Jsme na to připravení. Myslím si, že to bude v pohodě.

Nastoupíte v O2 areně, kde jste v extralize hájil barvy Slavie. Budou mít pro vás zápasy zvláštní příchuť?

Začínal jsem tady profesionální kariéru ve Slavii. Byl jsem tu dva roky, něco jsem tu nahrál. Akorát kluziště je trochu jiné, je větší. Strašně se těším, přijdou i rodiče a kamarádi. Budu hrát před nimi. Bude to super zážitek. Když jsem byl malý, tak jsem si každé mistrovství užíval, díval se na zápasy. Takže dobře vím, jak to Češi berou.

Jaký máte zatím pocit z vaší hry a vůbec hry celého mužstva?

Když jsem přiletěl, tak v tom Znojmě to nebylo z mé strany úplně ono. V pátečním zápase v Brně s Finskem jsem si už víc dovolil, byl jsem silnější na puku. Zvykl jsem si víc na to hřiště. Myslím si, že tým tu máme hodně dobrý na to, abychom udělali nějaký výsledek.

Čeká vás pořádně ostrý start do turnaje. Na úvod silné Švédsko, pak nevyzpytatelné Lotyšsko a následně favorizovaná Kanada.

Těším se, ale bude to hrozně moc těžké. Nesmíme si ze začátku nechat utéct žádné body, pak by mohly chybět. Soustředíme se teď plně na první zápas, musíme to hned urvat a ukázat naši sílu.

Kolik lidí vás požádalo o vstupenky?

Hlavně jsem chtěl pro rodinu, sepsal jsem si to dopředu. Nechtěl jsem to řešit během šampionátu. Už jsem to hodil za hlavu. Rozdělil jsem také, kdo na co půjde. Největší zájem byl o zápasy se Švédskem, Kanadou a Švýcarskem.

Nebude vás na ledě svazovat účast rodičů při zápase?

Když jsem hrál na Slavii, tak byli rodiče na každém zápase. V tom davu si to ani neuvědomíte. Když bude vyprodáno, tak na to nebudete ani moc myslet. V hledišti bude pořádný hukot.

Už skoro týden se s vámi připravuje Jaromír Jágr. Jeho role bude asi malinko jiná než na minulých turnajích. Jak důležitý bude pro tým?

Jarda je úplně v pohodě. V Brně odehrál výbornej zápas. Je pořád silnej na puku. Třeba už nemá takovou rychlost, ale na puku má sílu. Podrží dva hráče a někomu to přihraje před prázdnou branku. Určitě bude jedním z nejplatnějších hráčů.

Jakub Voráček prožil parádní sezónu ve Philadelphii. Trenéři jej určili kapitánem. Veřejnost od něj očekává, že bude lídrem mužstva. Ustojí to? 

Voras je úplně v pohodě, neřeší to. Bude hrát svůj hokej, který předvěděl celou sezónu ve Flyers. Jeho to vůbec neovlivní, v kabině je s ním velká sranda, v okolí má pohodu, umí si ji sám udělat. Bude pro nás jedním z nejdůležitějších hráčů.

Dýchá na vás už atmosféra šampionátu?Už na letišti jsem viděl vyvěšené české dresy, je tu plno reklam s českým hokejem. Je to rozjeté ve velkém. Teď se čeká na nás, co předvedeme na ledě.

Budete číst v průběhu turnaje noviny, sledovat internet?

Internet...I když si nechcete číst sport, tak tomu neujdete. Sleduju všechny sporty, takže to přelítnu. Do diskuzí ale nekoukám. To jde mimo mě. Nechci je číst.

Už jste ochutnal čokoládovou figurku Tomáše Hertla?

Ještě ne. Mám jednu doma, určitě si koupím ještě nějaké na památku.

Porazí čeští hokejisté ve svém úvodním vystoupení na MS tým Švédska?
Ano
75,8 %
Ne
24,2 %
Celkem hlasovalo 64372 čtenářů.

Reklama

Související témata: