Hlavní obsah

Moje úkoly v přesilovkách? Nic nevymýšlet a pálit, říká klíčový bek Nakládal

Praha

Jeho dělové rány nahánějí soupeřům na domácím světovém šampionátu strach. Jakub Nakládal je v první přesilovkové formaci klíčovým obráncem české hokejové reprezentace. "O tom se mi před dvěma měsíci ani nesnilo," tvrdí sedmadvacetiletý bek, který je po třech odehraných zápasech nejproduktivnějším zadákem národního mužstva. Na kontě má tři asistence.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Jakub Nakládal.

Článek

Po zápase s Lotyši vás trápila bolestivě nastřelená ruka. Vynechal jste kvůli tomu nedělní trénink, proti Kanadě ale v sestavě nechyběl. Jaký je váš aktuální zdravotní stav? 

Je to dobré, po utkání s Lotyši to bylo horší. Po Kanadě je to zlaté.

Jak strávíte dnešní den volna?

Hodně kluků šlo do sauny. Regenerujeme, protože sil ubývá. Odpoledne možná půjdeme s klukama někam na kávu. Trochu posedět, pokoukat.

Setkáte se s rodinou?

Ne, manželka s malým přijedou možná zítra. Měli bychom se aspoň na chvíli vidět. Dneska budu jen odpočívat a válet se.

Stal jste se v reprezentaci jedním z klíčových beků na přesilovou hru. Jak tuhle skutečnost vnímáte?

Kdyby mi to někdo řekl před dvěma měsíci, tak bych tomu nevěřil. Můj sen byl dostat se na MS, ale že by se mi ve finále takhle dařilo, nebo že bych měl takovouhle roli, s tím jsem vůbec nepočítal. Jsem za to ohromně rád. Na druhou stranu vím, že to v dalších zápasech musím potvrdit. Ten prostor, který na ledě dostávám, musím nějakým způsobem splatit. Všichni víme, že přesilovky v dnešní době rozhodují zápasy. S Lotyšskem nám přesilovky hodně pomohly, včera jsme dostali dva góly v oslabení.

V čem je vaše největší výhoda? Jste pravák, je to v držení hole?

Všeobecně je méně obránců, kteří drží hůl napravo. V našem týmu je to už jen Ondra Němec. Tohle je určitě výhoda. Mám za úkol, nic moc nevymýšlet a pálit. Voras (Jakub Voráček) mi to tam zatím dává dobře a těch šancí ke střele je hodně.

Když hrajete přesilovku, máte puk a Jágr nebo Voráček si klepnou o led, máte tendenci jim raději nahrát, nebo vypálit na branku?

Záleží na situaci. Tam je důležitý, že když dostávám nahrávku a to místo na tu střelu tam je, tak  nemá smysl něco vymýšlet a překombinovávat to.

Trénujete v průběhu sezóny více střelbu? Zkoušíte po tréninku střílet do modré?

Občas si po tréninku pár střel na branku z první dám, že bych se tomu ale vyloženě věnoval, to ne. Pokud nehrajete přesilovku, tak se v tom zápase málokdy dostanete ke střele z jedničky.

Víte, jakou rychlostí pálíte na branku?

Nevím, nikdy mi to nikdo neměřil.

Máte tvrdou střelu. Zblokovat ji není pro protihráče asi nic příjemného. Souhlasíte?

Asi to příjemné není, párkrát se mi i stalo, že jsem na tréninku někoho trefil. Sám vím, že když vás puk trefí do kotníku, tak to není nic příjemného.

Před sezónou jste odešel ze Lva Praha do Turku. Zvedlo vám působení ve Finsku sebevědomí?  

Když tolik nehrajete, vysedáváte na střídačce, tak se to samozřejmě na vašem sebevědomí odráží. Ve Finsku klubová sezóna sice nebyla nejlepší, ale zase na druhou stranu, tam je ten hokej hodně rychlý. Když to srovnám s KHL, je to rychlejší, člověk má o dost míň času něco vymýšlet. Hráči jdou rychle po rozehrávce. Je to dobrá průprava, člověk se musí naučit hrát trochu pod tlakem. V Rusku přece jen ti hráči kolikrát čekají a ten tlak na ty obránce není takový.

Podlehli jste Švédům i Kanadě a první příčka ve skupině A se vám hodně vzdálila. Mrzí vás tyto porážky i z toho pohledu, že ve čtvrtfinále zřejmě nenarazíte na papírově slabšího soupeře?

Je to škoda, že jsme zápas se Švédy nedotáhli do vítězného konce. Proti Kanadě jsme taky nehráli špatnej zápas. Já si myslím, že jak strašně moc chceme, tak kolikrát lítáme v tom obranném pásmu a z toho pak pramení ty chyby. Víceméně těm soupeřům góly nabízíme a třeba Kanada trestá skoro úplně všechno. Je to škoda, zamrzí to, ale v dnešní době je asi jedno, jestli jdete do play off z prvního místa, nebo ze čtvrtého. Týmy jsou dost vyrovnaný, pokud chceme dojít tam, kam chceme, tak musíme porazit kohokoliv. Nedělal bych vědu z toho, že jsme si porážkami něco zkomplikovali.

Reklama

Související témata: