Hlavní obsah

Rusové se zachovali jako v pralesní lize, prohlásil Bříza. Kritiku sborná schytala i od Fasela

Aktualizováno

Odjezd nejprve části a pak celého ruského týmu z ledu před ukončením závěrečného ceremoniálu se stal terčem kritiky i ze strany šéfa pražské části hokejového MS Petra Břízy. „To je jako pralesní liga, někde v okresním přeboru. Vášně sice vyvěrají, ale respekt a nadhled by měly zůstat,“ komentoval pro ČT bývalý reprezentační brankář Bříza to, co bylo k vidění na obrazovkách. Chování ruských hráčů kritizoval také šéf Mezinárodní hokejové federace René Fasel.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zklamaní hráči Ruska po prohraném finále s Kanadou.

Článek

V posledním zápase Rusové prohráli vysoko 1:6 s Kanadou. Zklamaní hráči sborné převzali stříbrné medaile, pogratulovali soupeři, ale než stačil jeho kapitán Sidney Crosby převzít pohár pro vítěze, odjela velká část ruského týmu na popud kapitána Iljy Kovalčuka do útrob haly. Hlouček hráčů - v něm i hvězdy Alexandr Ovečkin a Jevgenij Malkin - ještě chvíli na ledě postával, před kanadskou hymnou ale odjeli všichni.

Nejen tento viditelný moment připomínal Bříza ve studiu ČT. Podle něj Rusové nečinili vyloženě problémy. „Ale rozbourali pozitivní atmosféru mezi týmy," pravil.

Ruský tým podle něj přeorganizoval dění v zákulisí haly. „Zabrali chodbu, čímž komplikovali situaci dalším týmům," odhaloval Bříza. Rusům se také údajně nelíbil oficiální pražský hotel. Ve skupinové fázi sídlili v areálu Aloise Hadamczika v Kravařích.

„Myslím, že se to celé bude řešit, a to v rámci komunikace mezi IIHF (hokejovou federací) a ruskou stranou," dodal Bříza.

Hokejisté to schytávají i od ruských fanoušků

Jeho slova potvrdil i samotný Fasel. „Po návratu z mistrovství světa to budeme řešit a požádáme o stanovisko i Ruskou hokejovou federaci. V IIHF platí pravidlo a příslušný trest bude vynesen," řekl Švýcar agentuře TASS.

"Když jsem to viděl, bylo to pro mě obrovské zklamání. Za 29 šampionátů, na kterých jsem byl osobně přítomen, se nic takového nikdy nestalo. To, co udělal ruský tým, je absolutně nepřijatelné. Na ledě se při hře může stát cokoliv, ale nedostatek respektu k soupeři po jeho skončení nebudeme akceptovat," prohlásil Fasel.

Šéf ruského hokeje Vladislav Treťjak incident označil za nešťastnou shodu náhod. "Byla to jen organizační chyba. Ne neúcta k soupeři. Máme velký respekt k soupeři, podali jsme si s ním i ruce," řekl Treťjak.

I ruská média však o incidentu referují jako o hanbě a ostudě. V různých internetových anketách počínání hokejistů odsoudili i čtenáři.

Reklama

Související témata: