Hlavní obsah

Proč Rusové odjeli z ledu před kanadskou hymnou? Kovalčuk hází vinu na pořadatele

Praha

Vysloužili si nálepku buranů, kteří neunesli fiasko ve finále mistrovství světa v Praze a odjeli z ledu ještě před odehráním hymny čerstvých šampiónů z Kanady. Kapitán ruských hokejistů Ilja Kovalčuk ale tvrdí, že hráči jen reagovali na to, že se během ceremoniálu otevřela dvířka v mantinelu vedoucí do novinářské mixzóny, což prý sborná pochopila jako signál k vyklizení ledového jeviště.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Kapitán ruské sborné Ilja Kovalčuk (vpravo) přebírá trofej pro stříbrný tým MS od prezidenta Mezinárodní hokejové federace Reného Fasela.

Článek

Na Rusy se za opuštění ledu ještě před kanadskou hymnou snesla vlna kritiky. Chování sborné odsoudil šéf Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel, hokejové legendy jako třeba Petr Bříza i samotní účastníci šampionátu včetně držitele ocenění pro nejužitečnějšího hráče MS Jaromíra Jágra.

Podle Kovalčuka je ale celá aférka zbytečně přifouknutá. „Jako kapitán ruského týmu musím jednoznačně odmítnout, že se mělo jednat o nějaký protest nebo něco podobného. Po skončení zápasu jsme si s Kanaďany potřásli rukama, vyjádřili jim svou úctu. Obdrželi jsme stříbrné medaile, vyslechli si projevy. Zazněla píseň šampiónů, led zkrápěly konfety. V ten moment se otevřela vrátka vedoucí do prostoru, kde se dávají rozhovory novinářům. Pochopili jsme to jako signál, že naše účast na ledě je u konce a zbytek ceremoniálu patří mistrům. Proto jsme se vydali za zástupci tisku," vysvětloval dvaatřicetiletý forvard pro ruský deník Sport-Express.

Zajímavé je, že zatímco Kovalčuk zavelel k odchodu z ledu, na ledě zůstala osmička ruských hráčů včetně dvou největších hvězd Alexandra Ovečkina a Jevgenije Malkina. "Odpadlíci" pak opustili scénu až po opakované výzvě kapitána.

"Rusáci to neunesli. Ale trošičku se to rozdělilo na dvě party. Hráči jako Ovečkin, Malkin a jim podobní chtěli zůstat a to ukázalo, jací jsou nejenom hráči, ale i lidé. Na Malkina s Ovečkinem nedám dopustit, jsou to srdcaři, kteří nikdy šampionát neodmítnou," komentoval kaňku na kabátě sborné Jágr.

Reglement hovoří jasně

Kovalčukovo vysvětlení navíc kulhá na obě nohy. Průběh slavnostního ceremoniálu po finále šampionátu vymezuje reglement IIHF a z něj je patrné, že ruský tým měl setrvat na ledě. Vedení ruského hokeje tak bude muset celou záležitost ještě žehlit před IIHF, což bezprostředně po skončení šampionátu naznačil i Fasel. „Po návratu z mistrovství světa to budeme řešit a požádáme o stanovisko i Ruskou hokejovou federaci. V IIHF platí pravidlo a příslušný trest bude vynesen," řekl Švýcar agentuře TASS.

Kovalčuk ale případné sankce nechápe. „Myslím, že je to teď uměle nafouknuté. Jménem týmu ještě jednou vyzývám, aby se v celé věci nehledal falešný podtext. A znovu Kanaďanům gratuluji k poctivému vítězství. A jen je chci varovat, že jsme připraveni na pomstu!" dodal útočník petrohradského SKA.

Reklama

Související témata: