Hlavní obsah

České čtvrtkařky vybojovaly na halovém MS čtvrté místo

VALENCIE

České kvarteto ve složení Zuzana Bergrová, Denisa Ščerbová, Jitka Bartoničková a Zuzana Hejnová vybojovalo na halovém MS ve Valencii 4. místo v závodě na 4x400 metrů. Titul získaly podle očekávání Rusky, které k prvnímu místu i nejlepšímu času sezóny 3:28,17 minuty dovedly obě nejrychlejší běžkyně z individuálního závodu Olesja Zykinová a Natalja Nazarovová.

Článek

Nad síly českého družstva byly ještě Bělorusky a Američanky, za nimiž finišmanka Zuzana Hejnová zaostala o více než pět sekund. Semifinalistka z individuálního závodu ve Valencii naopak poměrně bezpečně udržela čtvrtou pozici před Rumunskem.

"Tajně jsme na to myslely," řekla Bergrová, která štafetu rozbíhala. Večer před závodem tak došlo k výměně, neboť původně měla běžet první úsek Ščerbová. Dálkařka a vícebojařka svou úlohu zvládla skvěle, na druhém úseku předběhla Polky a zbývající dvě členky už pozici dokázaly udržet. "Říkala jsem si, že tu Polku musím dát, naštěstí jsem nastoupila včas a povedlo se mi to," radovala se Ščerbová.

Češky mohly šetřit síly, neběžela se kvalifikace 

"Ale já jsem úplně vyřízená," prohlásila Hejnová, která absolvovala už třetí čtyřstovku na HMS. Mohla běžet dokonce čtyřikrát, ale dopolední rozběhy byly zrušeny po odhlášení jamajské čtveřice. Štafeta se postarala o nejlepší český výsledek na šampionátu. "Ale to už bylo jasné před tím, ne?" smála se Hejnová v narážce na výsledky českých reprezentantů. "Jsme rády, že jsme porazily dvě štafety, čtvrté místo je super, i když nás bylo jen šest. Ale na to se historie neptá," usmívala se.

Polky a Rumunky nakonec porazily nečekaně velkým rozdílem. "Nemyslely jsme, že to bude tak jasné," vykládala Bergrová. "Já jsem si myslela, že se budeme s nima prát," připojila Ščerbová, která si tak spravila náladu po svých individuálních závodech zejména v dálce, kde si dělala finálové ambice. "Kdo by si ji nespravil čtvrtým místem," řekla. "Škoda, že některé ze štafet nespadl kolík," litovala Hejnová s úsměvem a myšlenkami na medaili.

Straková skončila ve finále výškařek na HMS osmá

Iva Straková obsadila na halovém mistrovství světa ve Valencii dělenou osmou pozici ve finále výškařek. Nad její síly dnes třikrát bylo 195 cm, stejný výkon 193 při shodném počtu oprav zapsala také Němka Ariane Friedrichová.

Pro Strakovou je přesto nedělní výsledek po sedmém místě na HME v Madridu před třemi lety a jedenácté pozici na MS v Helsinkách ve stejném roce jeden z největších úspěchů kariéry. "Jsem ráda, že jsem zopakovala výkon z kvalifikace, ale forma byla větší než na 193 centimetrů," litovala před novináři, že nevyužila svůj potenciál.

V letošní halové sezóně měla formu, dokázala už skočit 195 centimetrů. "Skákala jsem stabilně, prakticky každý závod jsem atakovala výšky okolo 195. Cítila jsem jistotu ve skocích," pokračovala Straková.

V hale Luise Puiga jí ale neseděl povrch. "Pořád jsem musela přehazovat rozběh a nemohla se chytit rytmicky. Párkrát se to povedlo, jindy ne," vyprávěla. Navíc prý v sobotní kvalifikaci ztratila hodně sil, protože absolvovala třináct skoků. "Taky mě trochu bolelo chodidlo. Osmé místo na světě je hezké, ale skáču už nějaký pátek a chtělo by to nějaké ještě výraznější umístění," dodala.

HMS Valencie, štafeta 4x400m - ženy:
4x400 m: 1. Rusko (Guščinová, Levinová, Nazarovová, Zykinová) 3:28,17, 2. Bělorusko 3:28,90, 3. USA 3:29,30, 4. ČR (Bergrová, Ščerbová, Bartoničková, Hejnová) 3:34,53, 5. Rumunsko 3:36,79, 6. Polsko 3:36,97.
Výška: 1. Vlašičová (Chorv.) 203, 2. Slesarenková (Rus.) 201, 3. Palamarová (Ukr.) 201, 4. Beitíaová (Šp.) 199, 5. Aitovová (Kaz.) 195, 6. Acuffová (USA) 195, ...8. Straková (ČR) 193.

Reklama

Související témata: