Hlavní obsah

Překážkář Barák vyzve světovou elitu. Buď na olympiádě, nebo na koloběžce

Michal Osoba (Helsinky)Právo

Překážkářský talent Václav Barák má jednu jistotu, v létě se utká se světovou elitou. Pokud si na mistrovství Evropy v Helsinkách senzačně vyběhne olympijský limit, odbude si v Londýně premiéru pod pěti kruhy s nejlepšími překážkáři planety. Sám však realisticky počítá s druhou variantou, začátkem srpna pojede do Německa na světový šampionát v jízdě na koloběžce.

Foto: Sport.cz

Překážkář Václav Barák po mistrovství republiky ve Vyškově.

Článek

Jednadvacetiletý atlet původem z Liberce prožívá letos strmý vzestup. Osobní rekord si vylepšil skoro o dvě vteřiny a jen čtyři setiny mu chybí k pokoření hranice 50 sekund. „Snad padne tady v Helsinkách, i když před sezónou jsem takovým časům nevěřil,“ přiznává.

Začal v Liberci

Přes atletiku se dostal i k jízdě na koloběžce, kolo jako doplněk pro sprintera totiž není vhodné. „Zabíjí rychlost,“ vysvětluje Barák. A tak jako Královna Koloběžka ze známé pohádky zvolil kompromis.„Začal jsem s tím asi před šesti lety. V Liberci na stadiónu jezdili bývalí atleti, tak jsem si taky pořídil koloběžku a chytlo mě to. Už mám doma tři,“ říká.

A nejsou to klasická vozítka pro děti, ceny speciálů dosahují až 20 tisíc korun. „Vpředu mám 28palcové kolo, vzadu šestnáctku. Hliníkový rám, karbonová vidlice,“ vypráví zaníceně.

Se závody začal Barák vloni. „Jel se v Liberci Evropský pohár, dojel jsem třetí v kritériu a druhý ve vrchařské prémii,“ popisuje. „Ještě se jezdí sprint, časovka a maratón, vzdálenosti většinou záleží na pořadateli,“ vypočítává.

Trenér je tolerantní

Nemusí se bát, že by jednu nohu zatěžoval více. „Kdepak, střídáte je dost často. Ono ujet třicet kilometrů na jednu nohu ani dost dobře nejde,“  ujišťuje.

Slávistický trenér Petr Novotný mu zálibu toleruje. „Ještě vloni nadával, když jsem jezdil v závodním období. Teď už koloběžku vytáhnu jen zjara, když se nabírají objemy, a teď, až skončí sezóna. Už se na to těším, až skončí mistrovství Evropy. Pokud tedy nevyjde ta olympiáda,“ usmívá se Barák.

Reklama