Hlavní obsah

Sportovkyní roku korunována neporažená mistryně světa nad překážkami Hejnová

zp, sob, eltSport.cz

Tradice zůstala neporušena. Nejlepší českou sportovkyní končícího roku 2013 byla ve středu večer korunována atletka Zuzana Hejnová. Mistryně světa na 400 m překážek, vítězka Diamantové ligy a letos neporažená šampiónka na této trati tak stvrdila nadvládu žen v tradiční anketě Klubu sportovních novinářů, která je vyhlašována od roku 1959. Po Neumannové, Sáblíkové, Špotákové a Kvitové se stala další ženou, které anketě kralují už po osm let v řadě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zuzana Hejnová, vítězka ankety Sportovec roku 2013, se svou trofejí.

Článek
Fotogalerie

Nenašla konkurenci. Hejnová suverénně ovládla jak první kolo ankety, v němž se na hlasovacích lístcích 205 novinářů objevila jména 74 jednotlivců, suverénně pak ovládla i kolo druhé, v němž se rozhodovalo o pořadí v první desítce. Druhého v pořadí, oštěpaře Vítězslava Veselého, za sebou nechala o téměř šest set bodů.

Přitom ve finálové desítce figurovali i dva vítězové ankety z minulých let - Martina Sáblíková (2007, 2009, 2010) a Jaromír Jágr (2005), pět mistrů světa Zuzana Hejnová, Vavřinec Hradilek, Martina Sáblíková, Ondřej Synek, Vítězslav Veselý, vítěz Davisova poháru Tomáš Berdych, vítěz Evropské ligy Petr Čech, finalista Stanleyova poháru Jaromír Jágr, pátý muž Tour de France Roman Kreuziger a objev biatlonové sezóny Gabriela Soukalová.

Předčasný dárek k narozeninám

„Úžasné vyhrát s takovým náskokem a v takové konkurenci," hlesla nadšená Zuzana Hejnová, když na slavnostním večeru v pražském Top hotelu na Chodově převzala křišťálovou korunu určenou nejlepšímu Sportovci roku a s ní pochopitelně i finanční odměnu.

„Myslím, že to je krásná tečka za povedenou sezónou, teď už je přede mnou další rok," vykládala překážkářka, která byla letos vyhlášena nejlepší atletkou Evropy a ocitla se i v tříčlenné nominaci světových atletek.

Hejnová si zároveň dala předčasný dárek ke čtvrtečním 27. narozeninám. „Je to příjemný start party," culila se. „Snad si tu stihnu i připít s kamarády, které jsem dlouho neviděla," doufala svěřenkyně Dalibora Kupky.

Synek nesl čtvrtou příčku statečně

Skifař Ondřej Synek se sice pyšní titulem mistra světa, Evropy i triumfem ve Světovém poháru, ale to vše stačilo v anketě jen na "bramborovou" medaili. Nesl to však statečně. Možná i proto, že má teď jiné starosti...

"Vrátil jsem se z týdenního soustředění v Alpách, kde jsem naběhal asi tři sta kilometrů a sjel párkrát sjezdovku. Bylo málo sněhu. V neděli mě čeká zkouška z anatomie na vysoké škole Palestra. Studium mě baví, ale tahle zkouška mě vyloženě děsí," přiznal nejlepší skifař končícího roku.

Není určitě bez zajímavosti, že největší stálicí na českém sportovním nebi je Jaromír Jágr. Hokejová legenda, která se v loňské sezóně marně pokoušela o zisk Stanleyova pohár, aby letos pokračovala v překonávání rekordních zápisů, se objevila v nejlepší desítce letos již po sedmnácté. Však také na Jágrovu adresu padaly při vyhlašování vtípky, že je mezi sportovci stejně pilným sběratelem ocenění a umístění, jako Karel Gott ve schraňování Zlatých slavíků.

Největší boj svedla biatlonistka Gabriela Soukalová a cyklista Roman Kreuziger. O pořadí na páté příčce nakonec rozhodl jeden jediný bod mluvící ve prospěch ženy.

Anketa Sportovec roku 2013:
1. Zuzana Hejnováatletika1898
2. Vítězslav Veselýatletika1305
3. Tomáš Berdychtenis1165
4. Ondřej Synekveslování1140
5. Gabriela Soukalovábiatlon1083
6. Roman Kreuzigercyklistika1082
7. Vavřinec Hradilekvodní slalom912
8. Jaromír Jágrlední hokej839
9. Martina Sáblíkovárychlobruslení828
10. Petr Čechfotbal748

Nejlepším sportovním kolektivem končícího roku se podle očekávání stali čeští tenisté, kteří ve finálové partii se Srbskem obhájili triumf v Davisově poháru. Na druhé příčce se objevili fotbalisté mistrovské Viktorie Plzeň, kteří na pomyslných stupních stáli již v roce 2011 a letos si za zisk titul a postup do Champions League úspěch zopakovali. Třetí příčka pak patří smíšené biatlonové štafetě, která vybojovala bronzové medaile na světovém šampionátu pořádaném na Vysočině.

Nejlepší kolektivy roku 2013:
1. tenisté ČR (Berdych, Hájek, Rosol, Štěpánek)546
2. FC Viktoria Plzeň292
3. smíšená štafeta biatlonistů (Moravec, Soukalová, Soukup, Vítková)289

V rámci slavnostního večera, který uváděla moderátorská dvojice Lucie Výborná a Jan Pokorný a o hudební doprovod se postarali Tomáš Klus a Debbi, byl vyhlášení i tři nejlepší junioři roku.

Nejlepší junioři:
1. Ester Ledecká84
2. Eva Samková (obě snowboarding)66
3. Anežka Drahotová (atletika)54

Do pomyslné síně slávy pak byla jako legenda uvedena atletka Jarmila Kratochvílová, mistryně světa v běhu na 400 a 800 m a stříbrná z tohoto šampionátu ve štafetě na 4x400 m. Před třiceti lety - 26. července 1983 - vytvořila Jarmila Kratochvílová v Mnichově časem čase 1:53,28 světový rekord, který nebyl od té doby překonaný. Je tak vůbec nejdéle trvajícím světovým rekordem v oficiálních disciplínách v atletické historii. Kratochvílová drží také druhý nejlepší čas v historii v běhu na 400 metrů časem 47,99 s.

Sportovní legenda 2013
Jarmila Kratochvílová (atletika)
Kdo byl podle vás nejlepším českým sportovcem končícího roku 2013?
Berdych Tomáš
3,7 %
Čech Petr
1,7 %
Hejnová Zuzana
66,4 %
Hradilek Vavřinec
1,3 %
Jágr Jaromír
7,7 %
Kreuziger Roman
2,2 %
Sáblíková Martina
2,8 %
Soukalová Gabriela
11,9 %
Synek Ondřej
1,1 %
Veselý Vítězslav
1,2 %
Celkem hlasovalo 18208 čtenářů.

Reklama