Hlavní obsah

Od sázky až k medaili? Z osmistovky jsem měla respekt, teď už se jí nebojím, říká Hejnová

Praha

Na začátku byla nevinná sázka s trenérem Daliborem Kupkou, na jejím konci může být přerod Zuzany Hejnové v halovou půlkařku a třeba i medaile z evropského šampionátu v Praze. Mistryně světa na čtvrtce překážek totiž s tratí dlouhou 800 metrů koketuje stále vážněji.

Foto: Roman Gomola

Zuzana Hejnová při tréninku v Jihoafrické republice.

Článek

Dlouho se vám do osmistovky nechtělo. Trenér vás zlomil?

Mně se nechtělo loni, kdy jsem na tom byla dobře, neviděla jsem důvod běžet půlku. Letos se tomu nebráním, tréninky mi nevadí a běhá se mi dobře.

Při testovací šestistovce jste prohrála jen těsně s českou jedničkou na půlce Lenkou Masnou. I to vás povzbudilo směrem k osmistovce?

Potvrdilo se mi to, co jsem cítila, tedy že po zranění a dlouhé pauze jsem ztratila rychlost a teď jsou pro mě příjemnější delší tratě.

Loňské trable s nohou tedy přispěly k realizaci plánů na osmistovku?

Ono by mě to neminulo ani tak, s trenérem jsme se vsadili hned po finále mistrovství světa v Moskvě, že když zhubne do Atleta roku pod sto kilo, poběžím osmistovku. Tehdy měl asi 113 kilo a opravdu zhubl, ale už na to nedošlo. Teď už musím, ale zároveň chci.

Šestistovku jste zvládla za 1:28,04 a v závěru ještě opticky měla dost sil. Za kolik můžete zvládnout o okruh navíc?

Já si špatně rozložila síly, jak jsem nikdy delší tratě než čtvrtku neběhala. Lenka mi utekla, já pak měla dost sil. Ale už se půlky tolik nebojím, nemuselo by to být zlé. Trenér si myslí, že bych ji mohla zvládnout kolem dvou minut, já si věřím tak na 2:02, záležet bude i na taktice.

Půlku jste běhala jen jako vícebojařka. Těšívala jste se na ni?

To bych neřekla, respekt jsem k ní měla vždycky. Ale většinou jsem věděla, že jsem na tom běžecky líp než ostatní vícebojařky, takže oproti nim jsem se těšila.

V tréninku vaše půlkařské plány zohledňujete?

Trénink vypadá pořád stejně, možná běhám trochu delší tempa, abych si udržela vytrvalost. Ale jinak poběžím ze čtvrtkařského tréninku.

Nakolik je tedy pravděpodobné, že půlku poběžíte i na mistrovství Evropy v Praze?

Teď to vidím tak padesát na padesát. V neděli mě čeká čtvrtka v Moskvě, pak 7. února osmistovka v Chemnitzu, po těch dvou startech budu moudřejší.

Může se stát, že vás v případě úspěchu občas uvidíme na osmistovce i v létě?

To ne, zůstanu u překážek. Tohle je varianta jen pro halu, když čtvrtka není mojí parketou.

Zdravotně jste teď zcela v pořádku?

O nohu se snažím pořád starat, chodidlo protahovat a zvolňovat, aby se nestáhlo, ale jinak o ní nevím. A i když jsem třeba po třístovce v prvním závodě nebyla úplně spokojená s časem, měla jsem radost, že závodím bez bolesti, což jsem předtím dlouho nezažila.

Reklama