Hlavní obsah

Zlato táhlo. U Hejnové se srotili čínští fanoušci a vítali ji v Pekingu

Peking

Když se šla se svým nejčerstvějším přírůstkem do sbírky medailí vyfotit ke stadiónu Ptačí hnízdo, okamžitě se k ní nahrnul zástup čínských fanoušků. Některé jistě přivábilo zlato v rukou Zuzany Hejnové, aniž by měli ideu, s kým se vlastně fotí, jiní ale přicházeli rovnou s fotkou české překážkářky.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Zuzana Hejnová hrdě vystavuje svou zlatou medaili.

Článek
Fotogalerie

Kdyby Hejnová měla vyhovět všem, patrně by nestihla ani pondělní odlet české výpravy. Když k ní ale přišla asi pětiletá stydlivá dívenka a precizní angličtinou, na níž v Pekingu narazíte velmi zřídka, jí řekla: „Ráda vás poznávám. Mohu se s vámi vyfotit?“, neváhala ani chvilku.

Jedno pivo a spánek

Ještě fotka s maminkou dívenky, která překážkářku způsobně uvítala v Pekingu, a pak už Hejnová mohla pózovat na památečních snímcích před stadiónem, na němž o den dříve obhájila světové zlato.

Vypadala svěže, žádná divoká jízda ve stylu polského kladiváře Fajdeka se rozhodně nekonala. „Po závodě jsem si dala jedno pivo, byla jsem strašně unavená a chtělo se mi spát. Ale budila jsem se, vzhůru jsem byla v devět, i když jindy jsem dokázala spát do jedenácti,“ popisovala první noc po svém druhém titulu. „Byla úplně normální, žádná změna,“ smála se.

Chyby v běhu nenašla

Vzhledem k problémům s připojením na hotelu své zlaté finále poprvé viděla až ve čtvrtek odpoledne při návštěva sponzora. „Vypadalo to pěkně, myslím, že tam moc chyb nebylo,“ usmívala se překážkářka, která byla už v 28 letech ve finále nejstarší.

„Už na tiskové konferenci po závodě nechtěli říct, že jsem stará, ale že jsem zkušená proti třeba Littleové. Jedna paní se mě ptala, jestli jsem také na prvním mistrovství. Tak jsem ji ujistila, že úplně ne, ale na šestém,“ líčila Hejnová s úsměvem.

„Ale když jsem jezdila na šampionáty jako dvacetiletá a byly holky, kterým bylo třeba osmadvacet, tak jsem si říkala, že mají nárok být lepší, protože mají víc zkušeností. Teď myslím, že se to obrátilo a ty mladé holky tak koukají na mě,“ tušila.

Reklama