Hlavní obsah

VIDEO: Kulhavý předčil smečku hvězd a triumfoval na Pražských schodech

PRAHA

Český biker Jaroslav Kulhavý potvrdil skvostnou formu ze Světového poháru a dojel si pro vítězství ve středečním 17. ročníku exhibičního závodu Pražské schody před mistrem světa i Evropy Florianem Vogelem ze Švýcarska. Náročný závod v atraktivním prostředí Pražského hradu se sjezdem po 128 Starých zámeckých schodech si nenechal ujít ani český běžec na lyžích Lukáš Bauer, který se ale s pelotonem rozloučil už během prvního okruhu.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejlepší český biker současnosti Jaroslav Kulhavý vyhrál 17. ročník závodu Pražské schody.

Článek

„V esíčku pod Starými zámeckými schody přede mnou náhle zastavil jeden ze soupeřů a při prudkém brzdění jsem šel přes řidítka. Nebylo to nic dramatického, ale při pádu jsem si ukopl páku od přední brzdy a ulomilo se mi sedlo. Pokračovat se nedalo,“ mrzelo Bauera, pro nějž byl závod jednou z priorit v rámci půlročního angažmá v cyklistické profistáji Auto Hase.

Zatímco úspěšný olympionik vedl kolo mimo trať, začali se na čele pelotonu střídat medailoví adepti. V polovině závodu vypsaného podobně jako cyklokrosové podniky na hodinu a jedno kolo se utrhla pětice Kulhavý, Vogel, Matouš Ulman, Tomáš Vokrouhlík a Christopher Sausser. Favorizovaný Švýcar však záhy ze závodu kvůli defektu odstoupil.

Rozhodl Jánský vršek 

V dramatickém závěru dvacátého kola nastoupil v posledním stoupání na Jánský vršek Kulhavý a jeho únik dokázal zachytit jen Vogel. Český biker ale neponechal nic náhodě a v pokračujícím stoupání držel vysoké tempo, zatímco Švýcar začal vadnout a Kulhavý projel cílem na Hradčanském náměstí s luxusním náskokem.

„Schody byly poslední závod v Česku, kde jsem ještě netriumfoval. Triumf mě proto hodně hřeje, navíc jsem rád, že pokračuji v dobře započaté sezóně. I když je to exhibice, tak se jelo hodně zostra a zaplaťpánbůh, že nezačalo pršet. Na kostkách by to bylo hodně těžké,“ líčil Kulhavý v cíli.

Pětadvacetiletý Kulhavý navázal na loňský triumf cyklokrosaře Zdeňka Štybara, který letos ze zdravotních důvodů na trati chyběl, a vybojoval další triumf českých barev po letité nadvládě zahraničních hvězd.

„Přijel jsem do Prahy až dnes a zpočátku jsem nemohl chytit správné tempo. Pak už to šlo, ale jelo se hodně rychle a na finiš už nebyly síly. Závod jsem si užil, naštěstí zůstala trať suchá,“ poznamenal po slavnostním vyhlášení Vogel a běžel se schovat pod střechu před obrovskými dešťovými kapkami, které začaly bubnovat na dlažbu Hradčanského náměstí...

17. ročník exhibičního závodu Pražské schody
1. Kulhavý (Rubena Birell Specialized) 1:02:35, 2. Vogel (Švýc.) -5, 3. Ulman (S&H Superior) +8, 4. Vokrouhlík (Faktor bike team) +16, 5. Paulissen (Belg.) +1:32, 6. Friedl (Merida Biking) +1:36.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články