Hlavní obsah

Nedopustíme hon na čarodějnice, říká Kreuzigerův právník. UCI chce trest až na čtyři roky

Praha
Aktualizováno

Nevinný, a tak je na něj třeba nahlížet. Český cyklista Roman Kreuziger se kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu stále domáhá očištění svého jména, musí však počkat na finální verdikt Sportovního arbitrážního soudu (CAS) v Lausanne, kam se v minulém týdnu odvolaly Mezinárodní cyklistická unie (UCI) spolu se Světovou antidopingovou agenturou (WADA). UCI přitom požaduje až čtyřletý zákaz činnosti a také pokutu 21 miliónů korun. Právní zástupce Romana Kreuzigera Jan Šťovíček i nadále věří, že v dopingové kauze zůstávají argumenty na straně českého cyklisty. Uvedl to v prohlášení, které zaslal Sport.cz.

Foto: Profimedia.cz

Roman Kreuziger stále čeká na definitivní očištění svého jména v dopingové kauze.

Článek

UCI ani WADA nesouhlasí s rozhodnutím Rozhodčí komise Českého olympijského výboru, která Kreuzigera 22. září podezření zbavila a člen týmu Saxo-Tinkoff se vrátil k závodění. Osmadvacetiletý Kreuziger měl zastavenou činnost od 2. srpna. Už předtím kvůli celému případu přišel o start na Tour de France.

Mezinárodní cyklistické unie (UCI) pro Kreuzigera požaduje zákaz činnosti od dvou do čtyř let, zrušení jeho výsledků od března 2011 a pokutu 770 tisíc eur (přes 21 miliónů korun) plus uhrazení nákladů na řízení spojené se spletitou kauzou.
CAS o zahájení arbitrážního řízení v úterý informoval na svém webu a uvedl, že dál se momentálně nebude k případu vyjadřovat. Žádný termín, do kterého by měl rozhodnout, soud neuvedl.

"Odvolání UCI bereme na vědomí, očekávali jsme jej. Argumenty jsou však stále na naší straně. Roman Kreuziger je tedy nevinný, a tak je na něj třeba nahlížet," uvedl v prohlášení Šťovíček.

Přišel navíc s novými a dosud nezveřejněnými okolnostmi, jež by teoreticky mohly hovořit v Kreuzigerův prospěch. "Plné dvě třetiny krevních vzorků, jež jsou podkladem pro rozhodování, nebyly během převozu do laboratoře prokazatelně skladovány dle předpisů WADA, a mohly tak být znehodnoceny," uvedl Šťovíček.

"Jsme přesvědčeni, a během jednání před Rozhodčí komisí ČOV se to jednoznačně potvrdilo, že znalecký panel Cyklistické antidopingové nadace (CADF) rozhodoval o údajné vině Romana Kreuzigera na základě neúplných a nedostatečných podkladů a informací," konstatoval právník.

Nedopustí hon na čarodejnice

"Pevně věříme, že vyhraje zdravý rozum. Rozhodčí komise Českého olympijského výboru, nejvyšší nezávislý orgán, který řeší porušení antidopingových pravidel v ČR, očistila Romana od veškerých obvinění. Nemůžete měřit každému jiným metrem. Dnes jde o Romana, ale zítra se to může stát jakémukoliv jinému sportovci. Věříme, že CAS rozhodne rychle a nestranně. Nedopusťme, aby se boj s dopingem zvrhl v hon na čarodějnice," dodal Šťovíček.

Opakovaně také upozornil, že hodnoty v Kreuzigerově biologickém pasu, kvůli jejichž odchylkám čelí podezření, nikdy nepřekročily stanovené mezní hodnoty. Již dříve žalovaná strana argumentovala, že osmadvacetiletý jezdec stáje Tinkoff-Saxo trpí od roku 2003 sníženou funkcí štítné žlázy a její významné zhoršení si vyžádalo medikaci vysokými dávkami substitučního hormonu L-Thyroxine. "A to právě v letech 2011 a 2012, ze kterých pochází podezření, což panelu nebylo známo," uvedl Šťovíček.

V této souvislosti poznamenal, že panel CADF sestává ze špičkových hematologů, avšak z žádného endokrinologa. A také podle něj nevzal v úvahu některé zásadní vědecké práce. Otevřeným dopisem proto panel vyzval, aby stanovisko přehodnotil.

Kreuziger může od zářijového rozhodnutí Rozhodčí komise Českého olympijského výboru znovu závodit, do pelotonu se vrátil sérií říjnových startů v jednorázových závodech. I přes odvolání UCI má nadále podporu svého zaměstnavatele. "To odvolání na našem postoji nic nemění," ujistil generální manažer stáje Tinkoff-Saxo Stefano Feltrin.

Očistí Sportovní arbitrážní soud (CAS) Romana Kreuzigera z dopingového podezření?
Ano
70,1 %
Ne
29,9 %
Celkem hlasovalo 4077 čtenářů.

Reklama

Související témata: