Hlavní obsah

Budu jako Jára, vysnil si bratr šampióna. Slavné příjmení už mu pomohlo u policistů

Radek MalinaSport.czPrávo

Při bitvě světové elity bikerů během nadcházejícího víkendu v Novém Městě na Moravě, kde startuje Světový pohár, bude Jan Kulhavý jen v roli diváka. Bratr olympijského šampióna Jaroslava se teprve dere na výsluní. Jako malý capart sourozenci fandil. Jednou by jej na trati rád pokořil. „Ale to si ještě počká," culí se vítěz z Her v Londýně.

Foto: Michal Červený

Jan Kulhavý při jednom ze závodů během minulé sezóny.

Článek

Horským kolům se osmnáctiletý Jan věnuje na plné obrátky teprve druhým rokem. „Letos chci vybojovat body, abych se dostal na světový pohár," říká bratr olympijského šampióna z Londýna, dvojnásobného vítěze Cape Epic, světového poháru, mistra světa i Evropy v maratónu a v neposlední řadě pochopitelně šampióna v cross country.

„Jsem rád, že jde v mých stopách. Cyklistika je individuální sport, jenž člověka posune po sportovní i lidské stránce. Má kariéru trošku zrychlenou. Zatímco já dělal postupné kroky, Honza skočil do týmu, kde dostal profesionální podmínky, které já měl až ve dvaceti letech," porovnává třicetiletý Jaroslav Kulhavý.

O dvanáct let mladší sourozenec se usmívá. „Rodiče mi dali hodně volnosti. Věnoval jsem se plavání a atletice. Na taťkův popud hrál hokej, dva roky florbal. Pak jsem absolvoval triatlon a kolo se mi zalíbilo. Absolvoval jsem pár tréninků s bráchou, který mi pak půjčil kolo, abych mohl jet jeden závod seriálu Kolo pro život," vzpomíná mladší z bratrů na rok 2012.

Byl pravidelným fanouškem nynější už světové sportovní celebrity. „Jako malý jsem vždy stál u trati. S mamkou jsme jezdili Járovi fandit, spali jsme po ubytovnách. Při čekání na závod jsem se šťoural klackem v zemi," vzpomíná s úsměvem talent českého bikingu.

Bráchu předjede jen v tréninku

V roce 2012 pak vyrazil fandit Jaroslavovi přímo do dějiště olympijských her a u trati prožíval bitvu o zlato. „Bráchova životní sezóna mě zásadně ovlivnila," přiznává Jan.

Je rád, že u sourozence našel podporu. „Když je Jára doma, tak trénujeme společně. Problém je, že zatímco on jezdí dopoledne, já až později po obědě. Ale když máme víkend bez závodů, vyrážíme polykat kilometry společně," vypravuje Jan, který druhem rokem studuje na střední škole reklamní služby.

„Jsem rád, že mě brácha od horských kol nezrazoval. Hodně na mě dohlíží. Pravidelně mu posílám tréninkové plány ke schválení," vypravuje borec, jenž už poznal výhody slavného jména. „Jednou mě stavěli policisté. Když zjistili, že jsem Kulhavý a viděli naložené kolo, tak mě pustili," směje se Jan Kulhavý. „Ale já jim popravdě řekl, že vezu kolo Járovi a je to hrozně důležité."

Chce se propracovat do stejné pozici. „Zatím bráchu předjíždím leda v tréninku. Ale věřím, že jednou ho dám i v závodě a budu vyhrávat stejně velké bitvy. Chci být stejně úspěšný jako Jára," netají se smělým cílem Jan Kulhavý, jehož v letošní sezóně přibrzdily zdravotní trable.

Reklama