Hlavní obsah

Český šampión na Tour. Bárta by jel časovku klidně dvakrát a delší

Praha

Jako čtyřnásobný český šampión v časovce vyrazí v sobotu do zahajovací etapy Tour de France český cyklista Jan Bárta. Borec ve službách týmu Bora právě k úvodnímu boji s chronometrem hledí s velkým očekáváním. Vždyť minulý rok při časovce na nejslavnějším závodě planety obsadil senzační třetí místo.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Jan Bárta při časovce na společném mistrovství Česka a Slovenska.

Článek

„Časovka hned v první den má speciální kouzlo, protože se v ní pojede o dresy. Osobně bych byl raději, kdyby se jela až později, ale z hlediska fanoušků to je velmi atraktivní," říká třicetiletý borec v rozhovoru pro supercycling.cz.

Rovinatý úvod mu bude sedět

Když oslnil Starou dámu, jak je závodu přezdíváno, třetím místem z časovky v minulém roce, musel ve zběsilém tempu urazit čtyřiapadesát kilometrů. Jenže letos na závodníky čeká jen 13,8 kilometru. „Mrzí mě, že je v celém programu jediná a ještě krátká. Minulý rok se jela jedna dlouhá, v sezóně 2012 byly v programu dvě," posteskne si Bárta.

Rovinatá časovka by mu měla sedět, stejně jako úvodních sedm etap, které jsou bez velkých kopců a jako dělané pro úniky. „První týden mi bude vyhovovat. Člověku k úspěchu může pomoci i náhoda. Úvodní etapy budou tradičně hodně nervózní. Všichni se budou tlačit dopředu, bude hodně pádů," přemítá Bárta.

V Žilině létal

Po úspěšném vystoupení na českém šampionátu se cítí silný. „Jsem hodně natěšený, což je rozhodující. Když jsem jel časovku v Žilině při mistráku, měl jsem pocit, jako když letím. Během prvního úseku jsem dal Königovi čtyřicet vteřin, Saganovi dvacet. Sám jsem byl překvapený. Zdá se, že jsem optimálně připravený," dumá Bárta a nijak netají, že patří k závodníkům, kteří při ladění formy preferují vlastní pocit než čísla z počítačů.

Vidiny třech týdnů dřiny a utrpení se nebojí. „Už mám zkušenosti, jsem zvyklý. Prvních čtrnáct dnů je většinou v pohodě. Až potom, kdy se nakupí únava a přijdou největší kopce, je to nejhorší," vykládá borec, který pojede čtvrtou Grand Tour v kariéře. Už absolvoval Giro 2012 (65.), Vueltu 2013 (96.) a Tour de France 2014 (71.).

Reklama