Hlavní obsah

Mistrovství světa v Praze se blíží. Který český tým zahraje nejlépe?

Příprava českých týmů na mistrovství světa klubů vrcholí. Zbývá pouhých pět týdnů do jeho začátku a týmy vstupují do poslední fáze přípravy na tuto akci. Hráčky z Hot Beaches trénují na poslední z přípravných turnajů, který bude za dva týdny v Amsterdamu, Silence tento víkend změří síly s týmy anglické ligy v Londýně a mixový tým Velká Morava má za sebou prestižní turnaj smíšených týmů Talampaya ve Švýcarsku, kde obsadil 22. místo.

Foto: Petr Kotěšovec

Naváže ženský tým Hot Beaches v Praze na bronzový úspěch z loňského mistrovství Evropy?

Článek
Fotogalerie

Česká republika bude mít na klubovém mistrovství světa v ultimate frisbee (WUCC), které se vůbec poprvé koná v České republice, zastoupení v kategorii Ženy, Open a Mix. Nejdéle hrajícím ze zúčastněných týmů jsou Hot Beaches. Ženský tým vznikl na přelomu roku 2003 a 2004 kvůli účasti na největším plážovém turnaji v ultimate frisbee, kterým je Paganello v italském Rimini. Nezůstalo však u jednoho turnaje a název původně vybraný pro plážový ultimate už týmu zůstal. Pražský tým se během šesti let své existence rozšířil také o mimopražské hráčky a zařadil se postupně mezi nejlepší evropské kluby. Pod vedením kapitánky Aleny Malé dosáhl mnoha úspěchů na mezinárodní scéně. Patří k nim zejména loňské třetí místo z klubového mistrovství Evropy (xEUCF) v Londýně a vítězství na prestižním turnaji v Amsterdamu Windmill Windup.

Úspěchy sklízí české hráčky nejen na trávnatém povrchu, ale i na halových turnajích a na písku. Z letošního jubilejního ročníku plážového Paganella si odvezly Češky bronz v konkurenci šestnácti evropských týmů. K cenným trofejím patří také několik ocenění Spirit of the Game, která tým získal za férový přístup ke hře a soupeřům. Naposledy to bylo ve vzácné kombinaci s bronzovou medailí na již zmíněném klubovém mistrovství v Londýně. Obhájit a možná i vylepšit pozici evropské trojky je cílem i pro letošní WUCC. V konkurenci 32 týmů, mezi nimiž jsou silné Američanky, Japonky nebo Australanky, by umístění v horní desítce bylo velkým úspěchem pro český tým, posílený o čtyři Slovenky, jednu Rakušanku a jednu Američanku. „Zahrát si proti klubům ze zámoří a užít si atmosféru velkého turnaje v domácím prostředí je to, na co se Hot Beaches těší nejvíc,“ říká kapitánka Hot Beaches.

Touha hrát ultimate frisbee na úrovni nejlepších evropských týmů dala vzniknout dalšímu českému celku na WUCC, týmu Silence. Ten bude soutěžit v kategorii Open. Ještě před vznikem Silence v roce 2008 jezdili nejlepší hráči několika pražských týmů společně na kvalitní turnaje do zahraničí. Bylo jen otázkou času, kdy tým dostane jméno a základní sestavu. Loni zvítězili Silence ve středoevropské lize (CEL) a na finále evropské ligy postoupili ze třetího místa v druhé kvalifikační soutěži, které se kromě středoevropských týmů účastnili Němci a Dáni. V Londýně na xEUCF pak obsadili Silence třinácté místo. Mezi členy je i deset hráčů z Prague Devils, týmu, který od roku 2006 drží titul mistra republiky. Ze stejného týmu je i Tomáš Veselý, jeden z trenérů Silence a velká opora týmu. Tři sezóny hrál v Anglii za tým Clapham Ultimate a byl u toho, když v roce 2005 vyhrál tento tým mistrovství Evropy a Spirit of the Game k tomu. Silence kromě soustředění ještě čekají dva přípravné turnaje. Tento víkend hostují v kvalifikačním turnaji anglické ligy, který se hraje v Londýně, a za 14 dní budou obhajovat stříbro na turnaji Windmill Windup v Amsterdamu.

Třetici českých zástupců na WUCC doplní Velká Morava v kategorii Mix. Tým vznikl před dvěma lety spojením dvou moravských družstev a zatím působil hlavně na domácí scéně. Loni skončil čtvrtý na mistrovství republiky v kategorii smíšených týmů. Na světovém šampionátu posílí Velkou Moravu hráči z dalších českých družstev. Právě skutečnost, že sestavu tvoří hráči z různých částí republiky, trochu komplikuje přípravu. Možnost sehrát se mají pouze na víkendových akcích. Kvůli záplavám a zatopenému hřišti museli jedno z naplánovaných soustředění zrušit. Minulý víkend na turnaji ve Švýcarsku konečně dostali příležitost se sehrát. V plánu jsou ještě dva turnaje před začátkem mistrovství. Ve výběru 12 hráčů a 9 hráček jsou i tři reprezentanti z Mistrovství Evropy 2007 v Southamptonu. Podle jednoho z nich, Ondřeje Millera, tým neočekává umístění v horní dvacítce (v kategorii mix bude v Praze startovat 40 týmů). „Chceme se co nejvíc naučit, turnaj si užít a vyhrát alespoň dva zápasy,“ prozradil Ondřej. Za Velkou Moravu nastoupí i Lucie Schönová, česká rekordmanka a několikanásobná mistryně v Dogfrisbee, která loni získala titul Mistryně Evropy v Quadrupedu.

Letos to bude poprvé, kdy se WUCC budou účastnit české týmy. Na posledním šampionátu před čtyřmi lety v Austrálii hráli tři Češi, ale za týmy z jiných zemí. Všichni tři si soutěž zopakují i letos, tentokrát již za barvy českých týmů. Pro všechny tři české týmy to bude především obrovská zkušenost, kterou by mohly zúročit v budoucnu, ale to samozřejmě neznamená, že nemůžou uspět také na tomto turnaji. Šanci mají a bude jen na nich, jak se s ní poperou.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články