Hlavní obsah

Náhlé úmrtí. Odešel šéf českého biatlonu Václav Fiřtík

Praha
Aktualizováno

V nedožitých 57 letech v sobotu náhle zemřel Václav Fiřtík, prezident Českého svazu biatlonu a viceprezident Mezinárodní biatlonové unie IBU. Týden poté, co s biatlonovou reprezentací oslavil v Norsku závěr historicky nejúspěšnější sezóny, ho nečekaně postihla cévní mozková příhoda. Informoval o tom svazový web.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Šéfa českého biatlonu nečekaně postihla cévní mozková příhoda.

Článek

Fiřtík měl zásadní vliv na chod českého biatlonu od roku 1993 a pomohl mu prosadit se mezi nejsledovanější české zimní sporty. Se současnou reprezentací prožil pohádkovou sezónu, která vyvrcholila ziskem pěti medailí na olympijských hrách v Soči.

„Nazval bych to snem, ze kterého se člověk nechce probudit, protože prakticky v každém závodě jsme usilovali o medaili," neskrýval v Soči dojetí nad velkým úspěchem.

V mladých se zájem o sport probudil

Jeho dlouhodobým cílem bylo omlazování členské základny. „Bylo by krátkozraké zaměřit se jen na stávající generaci vrcholových sportovců. Musíme získat více prostředků na mládež a jejich trenéry," připomínal.

Především v posledních dvou letech v Česku popularita biatlonu, i díky četným úspěchům na mezinárodní scéně, nebývale vzrostla. Podle biatlonového svazu se za tu dobu počet startujících na Českém poháru žactva zdvojnásobil.

Pro Českou republiku dokázal se svými spolupracovníky získat mistrovství světa v roce 2013 v Novém Městě na Moravě, další plány už ale uskutečnit nestihl.

S náhlým Fiřtíkovým odchodem se těžce smiřuje celá biatlonová obec. "Pro český biatlon je osobou, která se bude strašně těžko nahrazovat. Podle mě tady momentálně taková není," řekl reprezentační trenér Ondřej Rybář Radiožurnálu. "Byl bych rád, kdybychom dokázali pokračovat v jeho kolejích, se skromností a tahem na bránu, které on měl," dodal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články