Hlavní obsah

Banka nadchly druhé body v řadě a těší se na zamilovaný svah: V Alta Badii je to samý led, což mám rád

Radek Malina (Val Gardena)Sport.czPrávo

Místem zaslíbeným je pro českého lyžaře Ondřeje Banka Jižní Tyrolsko. Jako čtyřiadvacetiletý zelenáč si v Alta Badii připsal první body z obřího slalomu ve Světovém poháru. O šest let později na tomtéž místě vybojoval nejlepší výsledek na evropském kontinentu, když byl pátý rovněž v obřím slalomu. I proto s očekáváním hledí k nedělnímu klání na oblíbené sjezdovce. Zvláště, když na start půjde po zisku bodů ve dvou závodech ve Val Gardeně. „Je to tady ráj," říká třiačtyřicetiletý borec o oblasti na severu Itálie.

Foto: Sport.cz

Ondřej Bank na trati v Adelbodenu.

Článek

Bank v předešlém průběhu sezóny bodoval jen ve sjezdu v Beaver Creeku. V pátek však bral body ze stejné disciplíny ve Val Gardeně, na tomtéž místě byl v sobotu sedmadvacátý při super-G. „Jsem spokojený. Horní pasáž jsem jel špatně. Na trati byly trošku díry, na nichž jsem nejistý. Ale zase se mi povedla spodní část. Ztrácel jsem hodně, ale dole jsem manko stáhnul," vykládal Bank před vyprodanými tribunami.

Ve srovnání s pátečním sjezdem nebylo v cílovém prostoru při boji o body ze super-G takřka k hnutí. Domácí fanoušci oslavovali druhé pódiové umístění Itala Parise, potleskem ocenili i skvělý výkon českého reprezentanta, jenž startoval s číslem 46, ale dokázal se protlačit na sedmadvacátou příčku. „Ondřej Bank dosáhl nejlepšího výsledku v super-G ve svém životě," hecoval moderátor bouřící tribuny.

„Dosud jsem byl v super-G nejlépe třicátý před čtyřmi lety v Americe. A pak na olympiádě devátý, takže jsem náramně spokojený. Jsem prostě takový trošku zvláštní jezdec," culil se Bank. „Přitom v pátečním sjezdu jsem měl z jízdy lepší pocit, ale výsledek byl horší. Vlastně jsem si v sobotu před startem moc nevěřil," přiznával Bank.

Bankovi gratulovali i soupeři

Jeho výkon ocenil i Američan Steven Nyman, jenž vyhrál ve Val Gardeně páteční sjezd. V sobotu ale udělal chybu a do cíle nedojel. Když se český reprezentant převlékal v cílovém prostoru, americký sok dorazil s gratulací. „Známe se dlouho. Věděl o mně i v době, kdy jsem neměl dobré výsledky. Vnímal, že jezdím dobře, jen jsem to zatím neukázal. Máme spolu dobrý vztah. Je jeden z těch lepších kluků ve startovním poli. Minulé dva roky se mu tolik nedařilo, vypadnul z třicítky a uvědomil si, že i dvacáté místo je z takové pozice dobré," smál se český reprezentant, jenž letos zazářil pátým místem v obřím slalomu na olympiádě v Soči, kde přidal ještě další dvě umístění v elitní desítce ze superkombinace a super-G.

Pochvalu dostal i od otce, který za synem a jeho rodinou dorazil. Nervózně pošlapoval v cílovém prostoru, když Ondřej Bank bojoval o body. Když pak syna původně čtyřiadvacátého někdo ze soupeřů přeskočil, Bank senior zaklel. „Táta na vše hledí s nadhledem. Většinou mě chválí. On je rád, že jsem zdravý a mám body," prohodil Ondřej Bank.

V neděli na nejoblíbenější sjezdovku

Ač byl ještě v cílovém prostoru super-G, rodák ze Zábřehu už nedočkavě vyhlížel nedělní bitvu v obřím slalomu v Alta Badii. „Vždy jsem tam jel o třídu lépe, než kdekoliv jinde. Sjezdovka je samý led, což mi vyhovuje. Jde o moji nejoblíbenější sjezdovku. Sedí mi tempo, jež je na tamním svahu potřeba. Navíc trať tvoří specifické točky, které si užívám," vysvětloval Bank. „Poslední dobou jsem hodně ladil sjezdy, takže obří slalom trošku trpěl, což mě mrzí, protože jde o moji srdcovou disciplínu. Ale konkrétně kopec pro nedělní závod mám hodně rád. Proto věřím, že pojedu dobře."

Psychické rozpoložení je hodně důležité. A znalost prostředí jakbysmet. „Rozdíl v kopcích je obrovský. Třeba ve Val d´Isere jsou brány hodně blízko u sebe, což mi nevyhovuje. Třeba v Americe je obří slalom s troškou nadsázky rovina, což vyžaduje naprosto odlišný styl lyžování. Tamní kopec je takový zvláštně vlnitý, zatímco v Alta Badii jde o prudkou sjezdovku," vykládal Bank.

Zásadní rozdíl je i ve sněhové pokrývce, na níž lyžaři o body bojují. „Pro mě je nejhlavnější podklad. Třeba v právě v Americe je sníh o hodně agresivnější. Asi je tam větší sucho. Lyže se při závodech tolik nebrousí, zatímco tady se většinou brousí kvůli ledu hodně," vysvětloval Bank s vírou, že přesně takové bude potřebovat při nedělním představení.

Reklama

Související témata: