Hlavní obsah

Fill má jako první Ital glóbus za sjezd, celkově vyhrál Hirscher

Peter Fill získal ve finále Světového poháru Svatém Mořici jako první italský lyžař v historii malý křišťálový glóbus za sjezd. V dnešním posledním závodu sezóny mu k tomu stačilo desáté místo s odstupem 1,36 sekundy za vítězným domácím Švýcarem Beatem Feuzem. Celkovým vítězem seriálu se definitivně stal Rakušan Marcel Hirscher, jenž stejně jako jeho největší rival Henrik Kristoffersen z Norska nestartoval.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ital Peter Fill s malým křišťálovým glóbem za sjezd.

Článek

Třiatřicetiletý Fill se na trať vydal jako poslední a jízda v náročných podmínkách při špatné viditelnosti se mu příliš nevydařila. Po dojezdu si tak nebyl jistý, zda mu výsledek na celkové prvenství stačí. Bouřlivě slavit začal až poté, co mu dobrou zprávu potvrdil jeden ze soupeřů Američan Steven Nyman.

"Byl jsem jako v tunelu a čísly jsem se před jízdou nezabýval. Chtěl jsem ten glóbus vyhrát už od doby, kdy jsem byl malý kluk - a teď jsem to dokázal," říkal se slzami štěstí v očích Fill. "Kvůli viditelnosti to dnes nebylo lehké, také jsem cítil tlak. Zajel jsem asi svůj nejhorší výsledek v sezóně, ale získal jsem to nejcennější," dodal majitel stříbrné a bronzové medaile ze světových šampionátů.

Vítěz letošního sjezdu v Kitzbühelu Fill nakonec vyhrál hodnocení o 26 bodů před Norem Akselem Lundem Svindalem, pro něhož skončila sezóna právě po zranění na Hahnenkammu. Svindal měl přitom až do dneška ještě teoretickou šanci na zisk glóbu, i když bodoval pouze v pěti z jedenácti sjezdů v ročníku.

Třetí a čtvrté místo obsadili shodně se čtyřbodovým odstupem za Svindalem Dominik Paris a Kjetil Jansrud, kteří také mohli na glóbus dosáhnout. Itala Parise zjevně limitovalo zranění z úterního tréninku, kdy si při pádu natrhl svaly v hýždi a pohmoždil holeň, a skončil až devatenáctý. Nor Jansrud dojel čtvrtý.

Velké vítězství slavil Feuz, jenž se do sezóny zapojil teprve před dvěma měsíci kvůli zářijové operaci achillovky. Bronzový medailista z mistrovství světa vyhrál o osm setin sekundy před Nymanem, třetí byl s odstupem 54 setin Kanaďan Erik Guay.

Dnešním závodem také definitivně padla teoretická možnost, že by mohl být Rakušan Hirscher předstižen v čele celkového hodnocení SP. Dosud totiž existovala matematická šance, že by ho mohl porazit norský slalomář Kristoffersen. Ten ale podle očekávání do sjezdu nenastoupil a Hirscher před závěrečnými třemi závody vede o nedostižných 353 bodů.

Finále SP ve sjezdovém lyžování ve Svatém Mořici:
Muži - sjezd:
1. Feuz (Švýc.) 1:40,44
2. Nyman (USA) -0,08
3. Guay (Kan.) -0,54
4. Jansrud (Nor.) -0,85
5. Clarey (Fr.) -0,88
6. Ganong (USA) -0,96
7. Giraud Moine (Fr.) -1,04
8. Janka (Švýc.) -1,14
9. Kriechmayr (Rak.) -1,29
10. Fill (It.) -1,36.
Konečné pořadí sjezdu (po 11 závodech):
1. Fill 462
2. Svindal (Nor.) 436
3. Paris (It.) 432
4. Jansrud 432
5. Feuz 414
6. Nyman 386.
Průběžné pořadí SP (po 41 z 44 závodů):
1. Hirscher (Rak.) 1625
2. Kristoffersen (Nor.) 1272
3. Pinturault (Fr.) 1080
4. Jansrud 1063
5. Svindal 916
6. Paris 805,
...100. Krýzl (ČR) 57.

Reklama

Související témata: