Hlavní obsah

Basketbalistky v cestě za první výhrou nezastavila ani tvrdost Argentiny

BRNO

První krok byl vítězný. České basketbalistky zvládly premiéru na mistrovství světa v Brně a porazily Argentinu 67:53. Rozhodl vlastně jejich soustředěný výkon v úvodu. Po čtvrthodině vedly rozdílem devatenácti bodů a i přes tvrdou hru soupeřek už vedení nepustily. Nakonec se od diváků dočkaly bouřlivých ovací.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Česká basketbalistka Jana Veselá v utkání MS v Brně proti Argentině.

Článek

První koš českého týmu na šampionátu dala ve 2. minutě Elhotová. Soupeřky ale hned odpověděly trojkou a vedení jim krátce pomohly udržet tři ztráty míče domácích za sebou. Na důsledně prováděné české obraně i proti důraznému útoku však sbíraly Argentinky fauly, dobře nám fungoval i doskok a když rychle našla střeleckou pohodu Vítečková, byl z toho v 7. minutě stav 15:5.

Do rotace se velmi brzy dostalo všech dvanáct reprezentantek, nasazené tempo ale nepolevilo. V báječné atmosféře vytvářené zaplněnou halou v brněnské čtvrti Královo Pole český tým nepolevil v soustředěnosti a když téměř šest minut druhé čtvrtiny zvládl bez obdrženého koše, jeho vedení se dostalo do slibné podoby 31:12. Argentina však zariskovala s hodně vytaženým presinkem, taky výrazně přitvrdila a do hry se vrátila třináctibodovou šňůrou.

České ženy tváří v tvář hodně drsnému stylu soupeřek, který sudí začali tolerovat, ztratily především útočnou jistotu. Trochu je i ochromila nervozita a teprve trojky Veselé a Vítečkové přinesly určité zklidnění a návrat k dvoucifernému vedení.

Trenér Lubor Blažek ocenil hru v obraně a byl především rád za vítězství, už ale myslí i na páteční souboj s favorizovaným Ruskem. „Musíme si dát pozor především na dobrou hru jeho pivotek. Když bychom je pod košem dostaly do úzkých, mohou trochu ztratit na suverenitě,“ míní český kouč.

Mistrovství světa v basketbale, skupina D:
Česko-Argentina 67:53
Nejvíce bodů: Vítečková 16, Veselá 13, Elhotová 9, Večeřová 9, Horáková 6 – Reggiardová 9, Chestaová 8, Cavaová 8, F. Fernandezová 8, Mendozová 7, 3800 diváků, čtvrtiny 20:12, 13:13, 15:6, 19:22.

Reklama

Související témata: