Hlavní obsah

S novojičínskou expedicí chce zdolat Mount Everest i policista

NOVÝ JIČÍN

Velký sen spojuje čtveřici horolezců z Nového Jičína: společně se připravují na expedici, jejímž cílem je výstup na nejvyšší horu světa Mount Everest. Členem týmu je i policista Marek Novotný. Pokud by se mu podařilo vrchol ve výšce 8849 metrů nad mořem zdolat, byl by prvním českým policistou, který by se tímto výkonem mohl pochlubit.

Článek

"Zjišťovala jsem to, žádný jiný policista z České republiky na nejvyšší horu světa nevystoupil. Máme velkou šanci, že v tomto budeme první," řekla mluvčí novojičínské policie Miroslava Michálková-Šálková.

Novotný, který je členem Horolezeckého oddílu TJ Nový Jičín, se chystá do velehor poprvé. Společně s ním vyrazí i zkušenější horolezci - Miloš Placký a Roman Poloch mají za sebou několik himalájských expedic. V týmu je i další nováček Vladimír Uhlár.

"Expedice vyrazí na konci března, s návratem počítáme na začátku června. Máme dost času na aklimatizaci, což bude hodně důležité," uvedl Poloch. Tým bude stoupat severní stěnou z Tibetu, která patří mezi obtížnější. Postupně mají v plánu vybudovat tři výškové tábory. Nejvyšší by měl být v nadmořské výšce okolo 8200 metrů. Z něj by pak výprava v polovině května chtěla vyrazit na vrcholový útok. Horolezci připouštějí, že v případě potřeby použijí kyslíkové přístroje.

Nyní využívají zimních podmínek k přípravě. "Prohlubujeme si kondičku, využíváme letošní pořádné porce sněhu a trénujeme ve Vysokých Tatrách, Beskydech a ještě se chystáme do Alp," popsal Poloch.

Pokud bude expedice úspěšná, stane se Nový Jičín městem, odkud pravděpodobně pochází nejvíce českých dobyvatelů Mount Everestu. "Himalájského velikána už pokořili Leopold Sulovský, a to jako první Čech v roce 1991, a o patnáct let později další novojičínský rodák David Fojtík," řekl ČTK mluvčí novojičínské radnice Josef Gabzdyl. Na nejvyšší horu světa zatím vystoupilo s českou zástavou deset horolezců.

Reklama

Související témata: