Hlavní obsah

Čína přišla kvůli falšování věku gymnastky o olympijský bronz ze Sydney

DUBAJ

Čínské družstvo sportovních gymnastek přišlo kvůli příliš nízkému věku jedné z reprezentantek o bronzovou medaili z olympijských her v Sydney 2000. Rozhodl o tom dnes Mezinárodní olympijský výbor na zasedání v Dubaji. Ten při vyšetřování zjistil, že Tung Fang-siao zfalšovala svůj věk a na hrách startovala v pouhých 14 letech, přičemž minimální hranice gymnastické federace FIG je o dva roky vyšší.

Článek

Výsledy Tung Fang-siao už v únoru anulovala FIG a doporučila stejný postup i představitelům MOV. Čínské družstvo, jehož byla mladá gymnastka členkou, tak bylo z výsledkové listiny vyškrtnuto a bronzové medaile dostanou původně čtvrté Američanky. Pořadí se posune také ve finále prostných a přeskoku, kde Tung Fang-siao obsadila šesté respektive sedmé místo.

Pochybnosti o věku čínské závodnice se vynořily předloni při hrách v Pekingu, kde měla Tung Fang-siao v akreditaci technické pracovnice zapsáno datum narození 23. ledna 1986.

Její týmová kolegyně Jang Jün, která v Sydney navíc získala bronz na bradlech, předloni v rozhlasovém rozhovoru uvedla, že jí v té době bylo jen čtrnáct. Později to popřela s tím, že šlo pouze o přeřeknutí.

V tomto případě mezinárodní federace neměla dost důkazů a gymnastka vyvázla jen s napomenutím. Podezřelé z falšování věku byly i Číňanky, které reprezentovaly na hrách v Pekingu, ty ale FIG očistila.

Reklama