Hlavní obsah

Tři Češky prošly do 2. kola Wimbledonu, Hájek s Murraym prohrál

LONDÝN

Čtyři české tenistky se objeví ve druhém kole wimbledonské dvouhry. Po pondělním úspěchu Andrey Hlaváčkové si v úterý postup zajistily Petra Kvitová, Klára Zakopalová a Barbora Záhlavová-Strýcová. Se soutěží se dnes rozloučily česká jednička Lucie Šafářová, Iveta Benešová a podle očekávání také Jan Hájek, kterého vyřadil domácí favorit Andy Murray.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Jan Hájek nakopává míček po nepovedené výměně ve wimbledonském duelu proti Andymu Murraymu.

Článek

Hájek vzdoroval Murraymu jen v prvním setu a se čtvrtým nasazeným Britem prohrál 5:7, 1:6 a 2:6. Šestadvacetiletý Hájek, který na trávě vyhrál jediné utkání v kariéře, přitom Murrayho v úvodu zaskočil. Snažil se hrát na hranici rizika a účinně zkracoval hru za síť. To českému daviscupovému reprezentantovi vyneslo brejk ve třetí hře a vedení 4:2. Pak se ale začala projevovat síla domácího favorita, který otočil na 5:4 a set vyhrál 7:5.

Od druhého setu už Hájek na soupeře nestačil. Prohrával rychle 0:5, ale "kanára" ziskem šesté hry odvrátil. Před třetím setem se nechal Hájek asi pět minut ošetřovat. Krátká pauza ho na nohy nepostavila a zbytek utkání měl v režii domácí hráč.

Kvitová poprvé ve druhém kole

Kvitová postoupila do druhého kola Wimbledonu poprvé v kariéře poté, co dnes na londýnské trávě porazila Rumunku Soranu Cirsteaovou dvakrát 6:2. Dvacetiletá Češka je ve Wimbledonu potřetí a předešlé dva zápasy v prvním kole prohrála. Duel s Cirsteaovou ovšem zvládla hladce za 54 minut. Dala pět es a zahrála 26 vítězných úderů. V dalším utkání ji čeká třiadvacátá nasazená Čeng Ťie z Číny.

Zakopalová zdolala Rakušanku Yvonne Meusburgerovou 6:7, 6:1 a 6:0. Aktuálně 66. hráčka světa hraje Wimbledon posedmé v kariéře a teprve podruhé přešla první kolo. Poprvé se jí to povedlo před šesti lety. Záhlavová-Strýcová zdolala Rusku Jelenu Vesninovou 6:1, 6:3.

Česká jednička Lucie Šafářová nezvládla česko-slovenský duel s Dominikou Cibulkovou a prohrála 6:7, 4:6. Se soutěží se rozloučila i Iveta Benešová, kterou vyřadila Ruska Anastasia Pavljučenková po setech 6:3 a 6:4, takže neobhájí body za loňské třetí kolo.

Češi ve Wimbledonu
Muži, dvouhra - 1. kolo:
Murray (4-Brit.) - Hájek (ČR) 7:5, 6:1, 6:2
Ženy, dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (ČR) - Cirsteaová (Rum.) 6:2, 6:2, Cibulková (SR) - Šafářová (25-ČR) 7:6 (7:5), 6:4, Zakopalová (ČR) - Meusburgerová (Rak.) 6:7 (1:7), 6:1, 6:0, Záhlavová-Strýcová (ČR) - Vesninová (Rus.) 6:1, 6:3, Pavljučenková (29-Rus.) - Benešová (ČR) 6:3, 6:4
Ženy, čtyřhra - 1. kolo:
S. Williamsová, V. Williamsová (1-USA) - Voráčová, Dittyová (ČR/USA) 6:4, 6:2.

Reklama

Související témata: