Hlavní obsah

Španělé nestačili na Francii a v Davisově poháru předčasně končí

Španělští tenisté neobhájí vítězství v Davisově poháru. Ve čtvrtfinále podlehli Francii, když po pátečních úvodních dvouhrách prohráli i dnešní čtyřhru. Dvojice Feliciano Lopéz a Fernando Verdasco nestačila na domácí pár Julien Benneteau a Michael Llodra po setech 1:6, 2:6, 7:6 a 6:7. Španělsko tak po dvou dnech prohrává již 0:3 a závěrečné dvouhry na jeho vyřazení nemohou nic změnit.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Tenista Michael Llodra oslavuje s nehrajícím kapitánem francouzského daviscupového týmu Guy Forgetem postup do semifinále Davis Cupu.

Článek

"Tohle je velmi smutný den pro celý tým," řekl španělský kapitán Albert Costa. "Když vyhráváte, cítíte se jako v nebi. Když ale prohrajete, je to jako být pekle," dodal. "Prohráli jsme se skvělým týmem na povrchu, který je pro nás nejhorší ze všech a pro ně naopak nejoblíbenější," přidal Verdasco.

Španělé překvapivě selhali již v pátek, když nejprve Gael Monfils přehrál Davida Ferrera a následně Llodra porazil Verdaska. O moc lépe se hostům nedařilo ve městě Clermont-Ferrand ani dnes, když první dva sety hladce prohráli a získali dohromady jen tři gamy. Teprve když čelili vyřazení, začali bojovat a třetí set získali v tie-breaku.

"Bylo to hrozně těžké. To, že jsem uhráli třetí set, byl malý zázrak," přidal Lopéz. Další vyrovnaný set však připadl znovu mnohem lépe servírujícím Francouzům, kteří tak využili toho, že hráli na tvrdém povrchu, který Španělům nesvědčil.

Začátek dlouhého příběhu

"Věděl jsem, že to bude náročné, a když jsme prohráli první set, začal jsem mít velký strach," přiznal kapitán Guy Forget, který týmovou soutěž vyhrál v roce 1991. "Doufám, že pro tyhle kluky je to začátek dlouhého příběhu. Byli skvělí a doufám, že v září budou hrát stejně," dodal.

"Porazili jsme obhájce a to je skvělé," přidal Llodra, který nyní doufá, že francouzské tažení skončí až triumfem ve finále. "Když mi bylo jedenáct, díval jsem se v televizi, jak Guy (Forget) a Henri (Leconte) porazili v roce 1991 ve finále Ameriku. Vždycky byl můj sen je napodobit," vykládal.

Tenisté Francie doma porazili Španěly vůbec poprvé od roku 1923 a do semifinále Davisova poháru postoupili po šesti letech. V boji o finále se utkají s vítězem souboje mezi Ruskem a Argentinou. K postupu mají zatím blíže Jihoameričané, kteří zásluhou výhry v dnešní čtyřhře vedou 2:1 na zápasy.

V duelu mezi případnými semifinálovými soupeři pro české reprezentanty se ujali vedení Srbové, kteří v Chorvatsku uspěli v deblu zásluhou Nenada Zimonjiče a Janka Tipsareviče. Ti porazili domácí pár Marin Čilič, Ivan Dodig 6:3, 6:2, 6:4.

Pokud by postoupili Srbové i Češi přes Chile, semifinále by se hrálo v Srbsku. Chorvaty by Češi případně přivítali na domácí půdě.

Čtvrtfinále Davisova poháru:
Moskva (tvrdý povrch): Rusko - Argentina 1:2 po sobotní čtyřhře
Davyděnko, Kunicyn - Schwank, Zeballos 6:7 (7:9), 4:6, 7:6 (7:3), 1:6.
Clermont-Ferrand (tvrdý povrch): Francie - Španělsko 3:0 po sobotní čtyřhře
Benneteau, Llodra - Lopéz, Verdasco 6:1, 6:2, 6:7 (6:8), 7:6 (7:5)
Split (tvrdý povrch): Chorvatsko - Srbsko 1:2 po sobotní čtyřhře
Čilič, Dodig - Tipsarevič, Zimonjič 3:6, 2:6, 4:6

Reklama

Související témata: