Hlavní obsah

Kvitová porazila na US Open kamarádku Hradeckou, vypadly i další čtyři Češky

New York snad pokropil tenistku Petru Kvitovou živou vodou. V souboji krajanek a fedcupových kamarádek porazila dvacetiletá Češka v pondělním prvním kole US Open o pět let starší Lucii Hradeckou 6:4 a 7:5. Semifinalistka Wimbledonu tak konečně po dvou měsících neúspěchů dokázala vyhrát zápas. Vedle Hradecké se v pondělí s posledním grandslamem sezóny rozloučily hned v prvním kole další čtyři české hráčky.

Foto: Toby Melville , Reuters

Po pěti nezdarech má Petra Kvitová konečně důvod k radosti. Na úvod US Open vyřadila krajanku Lucii Hradeckou.

Článek

Vypadalo to jako prokletý seriál. Pětkrát hráčka ověnčená úspěchem na trávě v All England Clubu nastupovala v úvodních turnajových kolech, pětkrát gratulovala u sítě soupeřce. Portorož, Istanbul, Kodaň, Montreal, New Haven. „Plánovala jsem něco uhrát už před US Open, abych měla v New Yorku trochu klidu, ale to se mi bohužel nepovedlo,“ litovala Kvitová.

Na posledním grandslamu sezóny totiž loni postoupila až do osmifinále a v areálu Flushing Meadows vyřadila i tehdejší světovou jedničku Rusku Safinovou. Obhajuje tak 280 bodů do ratingu WTA a další neúspěch na úvod by rodačku z Bílovce nemilosrdně odpálkoval ze třetí desítky světového žebříčku.

Kvitová přesto pevně věřila, že právě v New Yorku přijde zlepšení. Pod dohledem kouče Davida Kotyzy v Tatrách v červenci tvrdě dřela fyzičku. Přechod na betonové kurty jí sice dělal ohromné problémy, ale pořád si byla skálopevně jistá: „Nebojte, výhry zase přijdou.“

První má tedy v kapse. Proti Hradecké však ještě neprodukovala žádný zázračný tenis, jaký se jí dařil ve Wimbledonu proti elitním hráčkám Bělorusce Azarenkové nebo Dánce Wozniacké. Za 77 minut předvedla pět es, za stavu 6:3, 5:4 šla servírovat na vítězství, ale jedinkrát za zápas si prohrála servis. Ranařku Hradeckou, která se tentokrát hodně trápila při prvním podání, ovšem hned brejkla zpět a bylo rozhodnuto.

Ve druhém kole jde Kvitová na Britku s ukrajinskými kořeny Baltachaovou, s níž jediný vzájemný zápas před dvěma lety na tvrdém povrchu prohrála ve třech setech. Pokud uspěje, bude před českou dvojkou hodně zajímavá výzva. Ve třetím kole by totiž s maximální pravděpodobností narazila na loňskou vítězku Belgičanku Kim Clijstersovou.

Vyřazena je Sandra Záhlavová, kterou smetla Agnes Szavayová za necelou hodinu 6:0 a 6:2. Česká hráčka vyhrála dosud na gradslamových turnajích jediný zápas, letos v Australian Open. Vypadly i Zuzana Ondrášková a Renata Voráčová, které také neuhrály v prvním kole ani set stejně jako Klára Zakopalová. Finalistka z Kodaně ani posedmé v kariéře nepřešla na grandslamovém US Open první kolo, tentokrát prohrála s Virginií Razzanovou z Francie 3:6 a 2:6.

Čeští tenisté na US Open
Ženy, dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (27-ČR) - Hradecká (ČR) 6:4, 7:5, Szavayová (Maď.) - Záhlavová (ČR) 6:0, 6:2, Pironkovová (32-Bulh.) - Voráčová (ČR) 6:3, 6:4, Bammerová (Rak.) - Ondrášková (ČR) 7:5, 6:0, Razzanová (Fr.) - Zakopalová (ČR) 6:3, 6:2

Reklama

Související témata: